Kraj jednog razdoblja: VW prestaje proizvoditi ”Bubu”

17

Volkswagen je jučer obustavio proizvodnju posljednje verzije modela Buba  u svojoj fabrici u meksičkom gradu Pueblo.

To je označilo kraj puta za automobil koji je bilo simbol mnogih stvari tokom svoje osamdesetogodišnje historije, od 1938. godine.

Originalni dizajn je djelo austrijskog inženjera Ferdinanda Porschea, koji je bio angažovan da realizuje projekat diktatora Adolfa Hitlera o “narodnom automobilu”, po ugledu na “ford model t” u Americi.

Do 1955. godine proizvedena je milionita Buba u Wolfsburgu. Najvažnije strano tržište za ovaj model postale su SAD, gdje je 1968. godine prodato 563.522 primjerka, odnosno 40 posto godišnje proizvodnje.

Proizvodnja u Wolfsburgu okončana je 1978. godine, sa dolaskom novih modela, poput Golfa. Buba nije nestala, pošto je njena proizvodnja u Meksiku trajala od 1967. do 2003. godine.

“Nova buba”, modernizovana verzija u retro stilu, napravljena na platformi Golfa, stigla je na tržište 1998. godine pod nadzorom direktora Volkswagena” Ferdinanda Piecha, praunuka Ferdinanda Porschea.

Volkswagen je prodao gotovo pet miliona Buba samo u SAD-u. U svijetu je prodano ukupno 21,5 miliona automobila.

Posljednji primjerak iz završne serije od 5.961 automobila završit će u muzeju nakon ceremonije u Puebli održane 10. jula, kojim je obilježen kraj proizvodnje.

“Nemoguće je zamisliti gdje bi Volkswagen bio bez Bube”, izjavio je Scott Keogh, predsjednik i glavni izvršni direktor Volkswagen grupe Amerike u priopćenju za medije u kojem je najavio kraj Bube. ”