-5 C
Sarajevo
Petak, 27. Novembra 2020
Naslovnica BiH Krug 99: Misa za žrtve iz Bleiburga je osmišljena provokacija, traže smjenu...

Krug 99: Misa za žrtve iz Bleiburga je osmišljena provokacija, traže smjenu Ružice Jukić, pisat će papi Franji

40

Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 oglasila se saopćenjem za javnost povodom najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve iz Bleiburga.

– Nije riječ ni o kakvom crkvenom poslanju i primjerenom činodejstvu katoličke crkve već ciljanoj i osmišljenoj političkoj provokaciji najvišeg ranga prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Nepojmljiv gest za civiliziranu i antifašističku Evropu treba da postane standard za Sarajevo i BiH. Onih koji su upravo najveće žrtve nacizma i neofašizma i u Drugom svjetskom i posljednjem ratu protiv BiH. Nepriznavanje udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, kao otklanjanja njihovih posljedica, ovim gestom se želi legitimizarati i legalizirati. Podmećući ‘kukavičije jaje’ komunizma želi se reafirmirati istorijski revizionizam radi sadašnje političke zloupotrebe i prikriti nacistički i kolaboracionistički karakter vojski, ne samo NDH, odgovornih i za stradanje nevinih civila koje su predvodili na Bleiburgu. Tim prije što komemorativne mise nisu nikada održavane nevinim žrtvama njihovih zlodjela ne samo u Jasenovcu već i diljem Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Krug 99, istovremeno, ističe kako je BiH, nominalno, antifašistička država, kao i faktički, po ustavu Republike BiH čije odredbe nisu nikada stavljene van snage.

Stoga, Krug 99 smatra da “nadležni državni organi moraju poduzeti mjere u sprečavanju događaja koji može izazvati teške posljedice po javni red i mir u glavnom gradu Sarajevu i BiH. Prvi korak u tom pravcu treba biti smjena potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, koja se u suštini izjasnila da ne prihvata takvo određenje države BiH”.

– Pozivamo uzoritog kardinala Vinka Puljića i Biskupsku konferenciju BiH da još jednom preispitaju namjeru održavanja komemorativne mise u Sarajevu. U protivnom, moraju prihvatiti sve pravne i političke posljedice koje ovim činom mogu biti izazvane, a posebno na ugrožavanje javnog reda i mira – navodi se u saopćenju.

Krug 99 poziva i Islamsku zajednicu u BiH da se jasno odredi prema Islamskoj zajednici u Hrvatskoj oko namjere učenja dove ovim povodom.

– Krug 99 će po potrebi održati vanrednu sesiju i pozvati političke stranke na državotvorno jedinstvo, bez zbunjujućeg strančarenja i ‘lova na ljudske duše’, a sve ljude dobre volje na primjerenu protestnu šetnju. Posebno ćemo pozvati nasljednike žrtava nacifašizma i jednog i drugog rata, na suzdržanost i dostojanstvo – navodi se.

Kako je nadalje najavljeno, Krug 99 će uputiti pismo razumijevanja papi Franji, koji je uvijek imao senzibilitet prema Sarajevu i Bosni i Hercegovini.