KS: Ljekari i stomatolozi stupaju u štrajk, obustava rada do ispunjenja zahtjeva

26
Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) za danas je najavio štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Obustava rada trajaće do ispunjenja zahtjeva.

Naime, član 67. Kolektivnog ugovora navodi da se koeficijenti trebaju povećavati kvartalno do kraja ove budžetske godine. Dogovoreno je da Sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore sa Vladom KS radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali Vlada, tvrde iz Sindikata, to ne poštuje.

Navode da su pregovori za prvi kvartal ove godine počeli sa mjesec i po dana zakašnjenja, jer se Vlada o inicijativi Sindikata nije na vrijeme očitovala. Pregovori su potom, umjesto petnaest dana trajali duplo duže. Početkom jula podnijeli su novu inicijativu za pregovore, ali bez rezultata.

Problem je i Vladinoj mjeri produženja radnog vremena u Domovima zdravlja u KS, koja, kako ocjenjuju, nema nikakvog smisla i služi samo za prikupljanje političkih poena.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizovati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj tvrdi da za ispunjenje zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo, jednostavno, nema novca.

Vezani članci

MAJKE NAM SE JAVLJAJU Mom djetetu asistent je bil... Do jučer sam razmišljala o jednoj priči, koju ću svakako ispričati ovom prilikom iz tri razloga. Taj treći joj daje neku drugu dimenziju, pa joj se na...
Općina Stari Grad sanirat će krov kuće izgorjele u... U sarajevskom naselju Vratnik prije dva dana je izgorjela kuća, a vijest o tragediji koja je potresla jednu vratničku porodicu brzo se proširila ne sa...
MUP RS odbija svoj operativni centar uvezati sa ce... Potpisan je dokument o uspostavi zajedničke radio veze između deset policijskih agencija u BiH, među kojima su SIPA, GP BiH, Direkcija za koordinaciju...
Kojović: Deklaracija o Hrvatima je direktno uplita... Predložena Deklaracija o položaju Hrvata u BiH predstavlja politički i diplomatski neprihvatljiv čin, poručio je Predrag Kojović, predsjednik Naše str...