KS: Ljekari i stomatolozi stupaju u štrajk, obustava rada do ispunjenja zahtjeva

81
Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo (KS) za danas je najavio štrajk zbog toga što Vlada KS, kako navode, nije ispoštovala odredbe prošle godine zaključenog Kolektivnog ugovora.

Obustava rada trajaće do ispunjenja zahtjeva.

Naime, član 67. Kolektivnog ugovora navodi da se koeficijenti trebaju povećavati kvartalno do kraja ove budžetske godine. Dogovoreno je da Sindikat svaka tri mjeseca treba održati pregovore sa Vladom KS radi procjene povećanja koeficijenata, u zavisnosti od priliva sredstava u budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, ali Vlada, tvrde iz Sindikata, to ne poštuje.

Navode da su pregovori za prvi kvartal ove godine počeli sa mjesec i po dana zakašnjenja, jer se Vlada o inicijativi Sindikata nije na vrijeme očitovala. Pregovori su potom, umjesto petnaest dana trajali duplo duže. Početkom jula podnijeli su novu inicijativu za pregovore, ali bez rezultata.

Problem je i Vladinoj mjeri produženja radnog vremena u Domovima zdravlja u KS, koja, kako ocjenjuju, nema nikakvog smisla i služi samo za prikupljanje političkih poena.

U Sindikatu navode da će, ukoliko štrajk ne donese pozitivne rezultate, organizovati proteste s kolegama iz drugih dijelova Federacije BiH i pokrenuti krivičnu prijavu protiv nadležnih za urušavanje zdravstvenog sistema kao društvenog javnog dobra.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj tvrdi da za ispunjenje zahtjeva Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo, jednostavno, nema novca.