KS: Otvaranje najmodernije osnovne škole u BiH najavljeno za ponedjeljak 

16

“Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo pripremilo je Informator, što do sada nije bila praksa, kako bi upoznali javnost sa svim aktivnostima koje smo uradili u protekle četiri godine, ali i da preuzmemo odgovornost za naš rad”, istakao je ministar Elvir Kazazović na konferenciji za medije koja je organizovana povodom početka nove školske godine i prezentacije projekata koji se planiraju realizirati.

Naveo je kako ovaj informator sadrži detaljne podatke o svakom projektu koji je urađen. Cilj je bio uraditi strateške dokumente, donijeti zakone i podzakonske akte kako bi se pravno uredilo obrazovanje na svim nivoima, u čemu se i uspjelo.

“Fokus je bio na informatizaciji obrazovanja, jer nam je u interesu da naši učenici budu jednaki sa svojim vršnjacima koji se školuju u savremenim evropskim državama, te da prate moderne tehnologije. Realizovali smo i Projekt škole za 21. vijek”, kazao je ministar Kazazović te najavio kako se sa e-dnevnikom počinje od septembra.

Po njegovim riječima, resorno ministarstvo je poseban akcent stavilo i na očuvanje zdravlja djece, uvođenjem trećeg časa tjelesnog odgoja.

“Uspjeli smo realizovati projekt škole plivanja za sve učenike četvrtih razreda i od prošle godine školu skijanja za šeste razrede. Novi projekt je osnovna škola planinarstva koji se uvodi kao treći tjelesni sat za sedme razrede. Osigurali smo sredstva za besplatan boravak u školi prirode na Šabićima”, informisao je prisutne ministar Kazazović.

Od ponedjeljka će s radom početi i nova škola na Aneksu koja je najopremljenija u BiH.

Pomoćnica ministra za predškolski, osnovni odgoj i obrazovanje i inkluzivno obrazovanje Nihada Čolić je rekla kako se u školsku godinu, koja počinje trećeg septembra ulazi s novim nastavnim planovima i programima koji su već dostavljeni školama.

“Od ove godine će se u trećim razredima devet osnovnih škola realizirati nastava maternjeg jezika zasnovana na ishodima učenja. U Prvoj i Sedmoj osnovnoj školi odvijat će se nastava po modelu jedan učitelj dvije metodike, što znači da će taj učitelj realizirati u svim odjeljenima jednog razreda dvije metodike. Nakon ovoga moguće je da pokrenemo inicijative izmjene nastavnih programa na nastavničkim fakultetima”, istakla je pomoćnica Čolić.

Dodala je da sadašnji objekt u Šabićima može primiti oko 60 učenika, a da je planirano da se do aprila 2019.godine prošire njegovi kapaciteti.

“Škola planinarstva bit će obavezna za sve učenike sedmih razreda u okviru trećeg sata tjelesnog odgoja. Oko 3.700 učenika će realizirati program osnovne planinarske škole prilagođen pedagoškim standardima i njihovom uzrastu. Planirano je pet jednodnevnih izleta, i to na sarajevski Ozren, Igman, Bjelašnica, Orman i Trebević”, navela je pomoćnica Čolić.

Ove godine resorno ministarstvo po prvi put uz konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola objavilo je i poziv za stipendiranje talentovanih i nadarenih učenike, jer na ovaj način žele privući učenicima, koji ostvaruju odlične rezultate, posebno iz matematike, fizike i informatike, naše javne obrazovne ustanove.

“Posebna projektna aktivnost na koju smo izuzetno ponosi je da svi učenici drugog razred srednje škole odlaze u Srebrenicu na jedan dan, što je ideja Sindikata srednjeg odgoja i obrazovanja, a  za što je Vlada KS odobrila sredstva u iznosu od 120.000 KM. Uvest ćemo Zelenu sedmicu za srednjoškolce koja će biti tretirana kako redovni nastavni proces kako bi ih i na ovaj način ukazalo na značaj očuvanja životne sredine i okoliša”, pojasnila je pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Lamija Husić.

Pomoćnica ministra za informatizaciju, međunarodnu saradnju i evropske integracije za obrazovanje Azemina Njuhović  potcrtala je kako se protekle četiri godine radilo “udarnički”.

“Po pitanju informatizacije smo lideri u Bosni i Hercegovini, ali u pojedinim segmentima čak i u regionu. Krenuli smo od razvoja tehnološke infrastrukture. Za naše učenike smo nabavili 1.500 tableta i 950 računara. Educirali smo nastavnike informatike i preko 650 profesora razredne nastave koji predaju učenicima u prvim razredima osnovne škole taj predmet. Nastojali smo da, ne samo tehnološki aspekt prilagodimo školama, nego smo se bazirali i na pedagoško – socijološki aspekt, pa su obuku prošli pedagozi, sekretari škola, kao i predstavnici i članovi školskih odbora osnovnih i srednjih škola”, rekla je pomoćnica Njuhović te najavila kako se planiraju uvesti digitalni sadržaji u nastavi i to za matematiku, fiziku, hemiju.

IT je donio snažne promjene u društvu, a samim time i obrazovanju.

Ovom prilikom, zahvalila se svim nastavnicima i profesorima, ali i roditeljima koji su podržali  navedene promjene.

Vezani članci

SNSD: Zoran Tegeltija kandidat za predsjedavajućeg... Zoran Tegeltija biće kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odlučio je danas Izvršni komitet ove stranke, javlja An...
Plješevica: GSS FBiH pronašao grupu od 20 migranta... Gorska služba spašavanja Federacije BiH i dalje traga za migrantima koji su se izgubili na području planine Plješevice, ali su nam potvrdili da su jed...
Timovi GSS FBiH tragaju za nestalim migrantima na ... Timovi Gorske službe spašavanje Federacije Bosne i Hercegovine (GSS FBiH) u Bihaću od sinoć provode akciju traženja nakon što su primili poziv da se g...
Nekoliko hiljada ljudi na dženazi: Krajina se opro... U Cazinu ispred džamije Brezova kosa danas je klanjana dženaza i obavljen ukop ubijenoj djeci, sedmogodišnjem Ahmiru, petogodišnjoj Neili i dvogodišnj...