KS: Uskoro potpisivanje kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i nauke  

125

Statusna pitanja zaposlenih Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i njenih članica bila su povod sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića sa njihovim predstavnicima Anitom Konjicija – Kovač, Jasminom Velagićem, Ahmetom Lojom, Predragom Puharićem, Amirom Zahiragićem, Karmelom Sokanovićem i Sanelom Seferom.

Na sastanku je bilo riječi i o provedenim, ali i predstojećim aktivnostima koja se odnose na implementaciju Zakona o visokom obrazovanju. Istaknuto je kako je vrlo važno da se tokom realizacije pomenutog zakona, obavezno inicira proces socijalnog dijaloga koji bi trebao rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora za oblast visokog obrazovanja i nauke.

Svi učesnici sastanka su se složili da se jedino na taj način može poboljšati i unaprijediti trenutni status zaposlenika UNSA, a za koji su svi prisutni naveli da nije zadovoljavajući.

Prisutni su pozdravili opredjeljenje Ministarstva da uskladi pravni status članica UNSA sa Zakonom o visokom obrazovanju, kao i njihovu obavezu vezanu za primjenu Zakona o trezoru i Zakona o budžetima u Federaciji BiH. Ovi zakoni propisuju obavezu javnih ustanova da svoj rad i poslovanje obavljaju kroz sistem trezorskog poslovanja. Potcrtali su i potrebu da se u provođenju tih procesa uvaže određene specifičnosti UNSA njegovih članica.

Ovom prilikom, upoznali su ministra da su u martu podnijeli zahtjev nadležnom ministarstvu za utvrđivanja reprezentativnosti Sindikata UNSA, kao i da vrlo brzo očekuju i donošenje njegove pozitivne odluke.

“Spremni smo da kroz institucionalni dijalog i na principima međusobnog povjerenja i uvažavanja rješavamo sva pitanja u oblasti visokog obrazovanja i nauke”, poručio je ministar Kazazović te dodao kako se nada da će se nakon potpisivanja kolektivnog ugovora za ovu oblast osigurati bolji status uposlenih u UNSA.

 

Vezani članci

Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...
Služba za poslove sa strancima među migrantima pro... Služba za poslove sa strancima je u prva dva mjeseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u I...