Kurban pred dušu Mehmed-bega Karađoza, jednog od najpoznatijih vakifa u Hercegovini

30

Odmah nakon klanjanja Bajram-namaza rukovodstva institucija Islamske zajednice u Mostaru, Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese prisustvovala su obrednom klanju kurbana pred dušu jednog od najpoznatijih vakifa u historiji Mostara i Hercegovine Mehmed bega Karađoza.

Ovim činom, kako je kazao mostarski muftija Salem ef. Dedović, željeli su sačuvati sjećanje na ovog velikana bošnjačke prošlosti kako bi pronijeli emanet i na buduće generacije da isto tako osjećaju dug prema njemu i prema svim drugim vakifima koji nastavljaju ići putem dobročinstva.

”U taj niz dobročinitelja upisuju se i svi naši muslimani i muslimanke koji svoje kurbane daruju Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Ova akcija je u ovoj godini dostigla broj od oko hiljadu kurbana, što je u odnosu na prethodnu znatno veći broj“, kazao je muftija dodavši kako će Islamska zajednica u potpunosti opravdati ukazano joj povjerenje.

Zahvalio je svim vjernicima koji su svoje kurbane darovali Medresi jer su na taj način indirektno pomogli i rad i drugih društveno socijalnih organizacija i ustanova u Mostaru, od bolnica, dječijih domova do domova za stara i iznemogla lica.

”U ovom činu nahodi se jedna velika korist koju naši muslimani i muslimanke poklanjaju našoj Medresi i cjelokupnoj zajednici“, poručio je Dedović.