16.3 C
Sarajevo
Četvrtak, 13. Avgusta 2020
Naslovnica BiH Kurtćehajić: Ako sud donese mišljenje da ne može postojati RS, UN i...

Kurtćehajić: Ako sud donese mišljenje da ne može postojati RS, UN i Savjet bezbjednosti neće smjeti ignorisati to mišljenje

285

Akademik prof.dr.  Suad Kurtćehajić bio je gost Centralnog dnevnika Senada Hadžifejzovića na Face TV-u. Govorio je o mnogim aktuelnim temama.

Prof.dr.Kurtćehajić istakao je da Dodik često govori kako je BiH sastavljena od dva entiteta. Na tu tvrdnju, on je kazao kako BiH nije sastavljena, već se sastoji iz dva entiteta.

“Napravi se genocid, krene se protiv međunarodnog prava u to da se BiH slomi i dobija se RS, nešto što je bilo nezamislivo da se može stvoriti”, ocijenio je uvaženi akademik.     
             

Naveo je kako Bošnjaci kažu da ne mogu tu ništa uraditi i da postoji dejtonski sporazum.

“Ne shvatamo da su desetine sporazuma poništeni. Imamo jaku presudu da je izvršen genocid, postavlja se pitanje kako je moguće da tvorevina koja je odgovorna za to može uopće da postoji?!”, istakao je Kurtćehajić.

Kazao je kako je Momir Bulatović nakon presude rekao da se to znalo Dejtonu, ni on ni Milošević ništa ne bi mogli uraditi da nastane RS.

“Sami smo dopustili ovakvu situaciju. Gdje je Bošnjak prvi, on se ne pita, a gdje nije prvi, niko ga ništa ne pita. Današnja politika misli da se neke stvari ne mogu promijeniti”, naglasio je.

Objasnio je i kako Sud u Hagu ima dvije funkcije; da presuđuje i daje savjetodavno mišljenje. Savjetodavno mišljenje mogu tražiti organi UN-a, nekoliko međunarodnih organizacija, kao što je svjetski jevrejski kongres, i sve države članice UN-a u ime BiH.

“Ovaj posao odrađuje Institut za genocid u Kanadi na čelu s prof. Emirom Ramićem, oni mogu realizirati ovu priču”, kazao je Kurtćehajić.

Iznio je mišljenje kako je Srbiju spasila smrt Slobodana Miloševića.

“Da nije umro, sud bi ugradio presude. Ako sud donese mišljenje da ne može postojati RS, UN i Savjet bezbjednosti neće smjeti ignorisati to mišljenje”, kazao je i dodao kako su Rusi jaka podrška Dodikovoj politici!

Cjelokupno gostovanje prof.dr. Kurtćehajića pogledajte u videu.