Laibach u Historijskom muzeju BiH: Koncert u Sarajevu na dan potpisivanja Dejtona nam je veoma bitan

222

U okviru procesa obogaćivanja kolekcije “Opkoljeno Sarajevo”, a povodom koncerta slovenačkog industrial benda Laibach, Historijski muzej BiH predstavio je dio NSK arhiva koji se odnosi na kulturni život Sarajeva za vrijeme opsade.

Ovim je na neki način grupa i institucionalno postala dijelom historije Sarajeva.

Grad Sarajevo i Laibach imaju posebno snažnu vezu, koja se najviše ogleda kroz činjenicu da je Laibach jedan od izvođača koji je 1995. održao koncert u opkoljenom Sarajevu, koje se podudaralo sa potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

Članovi Laibacha su tada insisitrali da Sarajevo ne dobije humanitarni koncert, već nastup u pravom Laibachovom stilu. Interesovanje je bilo toliko da je bočni ulaz u Narodno pozorište bio provaljen, jer su ljudi koji nisu uspjeli nabaviti kartu na taj način pokušali prisustvovati koncertu.

“U Sarajevo smo dolazili osamdesetih godina, a 1995. smo došli na poziv Mire Purivatre i drugih aktivista da napravimo koncert. Napravili smo dva, od kojih je prvi bio dan prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, a drugi dva sata nakon potpisivanja”, rekao je Ivan Novak.

“Za nas je veza sa Sarajevom veoma značajna. Ta dva koncerta su nama i građanima Sarajeva značila puno jer su bila među vodećim zbivanjima u ratnom razdoblju. Bio je još policijski sat i nije se znalo šta će biti sa Dejtonom, da li će se potpisati ili ne. Hvala Bogu sve je dobro prošlo. Ili možda ne? To će vrijeme pokazati, ali mi držimo palčeve. Večeras imamo koncert nakon skoro deset godina i jako nam je drago da smo tu”, rekao je Novak.

Nakon obilaska muzeja, otvorena je izložba fotografa Zorana Kalinića  “NSK Država Sarajevo”.  Tema izložbe je događaj iz 1995.  kada je na dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma  Laibach održao historijski koncert u ratnom Sarajevu.

“Izložba je obogaćena pričama i sjećanjima građana Sarajeva. Neki od njih su i danas sa nama. Splet sretni okolnosti doveo je do toga da je Laibach danas u gradu, da održava koncert i nastavljamo tu priču iz 1995. U ime građana Sarajeva koji su živjeli tada u gradu zahvaljujem se na tome šta ste uradili 1995. i što ste danas sa nama. Završila bih rečenicom koju je napisao jedan od svjedoka koncerta: “Ljubljana nije daleko od Sarajeva, dođite nam češće da svirate”‘, rekla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Evropska turneja novog albuma “Also Sprach Zarathustra” koja je počela  2. marta u Bolonji, do sada je obuhvatila preko 20 gradova, a završit će večeras koncertom u Sarajevu.

M. I.

Vezani članci

Utrka “Deksalgin 5k Spring Run: 600 učesnika... U Sarajevu se danas održava druga proljetna utrka "Deksalgin 5k Spring Run" u organizaciji udruženja "Marathon" Sarajevo, na kojoj učestvuje oko 600 t...
Deutsche Welle: Balkanske ratne igre Balkan su oduvijek potresali nemiri, a tako bi moglo biti i ubuduće s obzirom na retoriku nacionalnih lidera, veličanje ratnih zločina, stalnu politič...
Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Sarajevu Ceremonijom svečanog otvorenja s radom je počeo 30. Međunarodni sajam knjiga u Skenderiji. Na ovom sajmu učestvuje oko 160 izlagača iz brojnih evropsk...
Igre bez granica: I danas nema vode u pojedinim ul... Danas će zbog popravke kvarova na vodovodnoj mreži dolaziti do poremećaja u vodosnabdijevanju  u sljedećim naseljima: Nahorevo, Briješće brdo, Sokolje...