Lazović: Izetbegović ponudio jak koalicioni sporazum

55

Miro Lazović, član Predsjedništva SDP-a, za N1 je govorio o razgovorima između SDP i SDA, koji su održani u utorak.

Lazović tvrdi da su razgovori bili dosta korektni i otvoreni.

“Rečeno je jedno drugima sve što je trebalo biti rečeno. Mislim da fali na političkoj sceni tih razgovora između političkih struktura, u kojima bi se kroz otvoreni dijalog, pa i neslaganje sa nekim stvarima, otklanjale mnoge barijere”, kazao je.

Mišljenja je da bi se na državnom nivou morao formirati blok od DF-a, SDP-a, Naše stranke i SBB-a, koji bi morao imati odgovornost prema procesima koje očekuju BiH, kazavši da nije sigurno kojim će putem ti procesi ići

“Uvijek kad je država BiH ugrožena, taj blok mora biti na strani države. I morao bi ući u strukture vlasti i utrčati na taj državni teren, jer samo ako si u terenu možeš uticati na igru”, poručio je.

Lazović kaže da nije isključeno i da SDA i HDZ uđu u taj blok.

“Moglo bi se na pet jakih principa koja bi se plasirala od strane građanskog bloka, ako ih prihvati SDA ili HDZ, da se gradi i jača država BiH, onda u tom bloku mogu biti svi. Ja mislim da na državnom parlamentu treba biti opozicija prema onima koji će rušiti državu BiH”, istakao je gost Novog dana.

Upitan šta je konkretno lider SDA Bakir Izetbegović ponudio SDP-u na jučerašnjem sastanku, Lazović kaže da je ponudio ono što je i javno rekao.

“Ponudio je jednu vertikalu. Da se pravi jak koalicioni sporazum SDA, SDP-a i DF-a i još nekih drugih stranaka od države do kantona. SDP je to saslušao i rekao svoje stavove. Stavovi SDP-a su takvi da je u krenula relazacija skupštinske večine u par kantona i da SDP neće odustati od toga, i da to ne bi trebalo da smeta SDA”, pojasnio je.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, Lazović je kazao da će čekati odluku Centralne izborne komisije o tome hoće li se koristiti popis stanovništva iz 1991. ili 2013. godine.

Lazović je komentarisao i govore novih članova Predsjedništva BiH, rekavši da je opšti utisak dosta pozitivan.

“Treba sačekati da vidimo kako će se ponašati u praksi. Dodikove izjave o odlasku OHR-a i stranih sudija nisu bile primjerene, ali njegove poruke nisu bile destabilizirajuće”, kazao je.

Iskazao je nadu da će Predsjedništvo BiH moći funcionisati kao organ, te da će Dodik doalskom u Sarajevo promijeniti retoriku i ponašanje.

“Dodik je pragmatičan, on svoj vokabular mijenja u skladu sa okruženjem. Očekujem da će biti malo veći Bosanac nego što je bio”, poručio je Miro Lazović.

Podsjećamo, sastanak delegacija SDP-a i SDA je održan u utorak, nakon kojeg je lider SDP-a Nemrin Nikšić izjavio da se SDP zahvalio na ponudi SDA.

Vezani članci

Pogledajte prijedlog: Šantić i Arnautović predloži... Tačka o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH danas nije uvrštena na dnevni red sjednice Centralne izborne komisije. Tačku su predložili članovi CIK-a, S...
MAJKE NAM SE JAVLJAJU Mom djetetu asistent je bil... Do jučer sam razmišljala o jednoj priči, koju ću svakako ispričati ovom prilikom iz tri razloga. Taj treći joj daje neku drugu dimenziju, pa joj se na...
Općina Stari Grad sanirat će krov kuće izgorjele u... U sarajevskom naselju Vratnik prije dva dana je izgorjela kuća, a vijest o tragediji koja je potresla jednu vratničku porodicu brzo se proširila ne sa...
MUP RS odbija svoj operativni centar uvezati sa ce... Potpisan je dokument o uspostavi zajedničke radio veze između deset policijskih agencija u BiH, među kojima su SIPA, GP BiH, Direkcija za koordinaciju...