Logoraši iz Hrvatske tuže Srbiju: Za svaki dan u logoru traže po 135 eura, plus povrede

54

Bivši logoraši iz Hrvatske tužiće Srbiju za “neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima”.

Grupa bivših logoraša odlučila je da tuži Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu. Traže odštetu od 135 eura za svaki dan proveden u logoru, zbog kako navode, neosnovanog lišavanja slobode i nepoštovanja odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Večernji list u subotnjem izdanju navodi da iako je od početka Domovinskog rata prošlo gotovo 28 godina, logoraši srpskih koncentracijskih logora još vode borbu kako bi dobili naknadu štete za sve što su proživljavali tokom zatočeništva.

I dok se grupa logoraša, njih 50-ak, odlučila za pokretanje sudskih tužbi protiv Srbije na srpskim sudovima, skupina bivših logorašaiz Hrvatske odlučila je da tuži Srbiju na Građanskom sudu u Zagrebu.

Na sudu u Zagrebu tužbe je podnijelo pet bivših logoraša koji od Srbije traže odštetu za neosnovano lišavanje slobode i nepoštovanje odredbi Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima.

Bivši logoraši izradili su i tablicu povreda s iznosima u kunama kolika je “cijena” svake pojedine povrede. Tako bivši logoraši za svaki dan proveden u logoru traže naknadu po 1000 kuna, odnosno oko 135 eura, a za druge vrste povrede traže naknadu prema tablici koju koriste osiguravajuća društva, piše Večernji list.