London prestigao New York po broju ubistava

62

U Londonu je tokom februara i marta došlo do naglog porasta nasilnih zločina. Prema poređenju sa New Yorkom, gdje je od početka godine ubijeno 50 ljudi, u britanskoj metroppli je ubijeno 46.

I dok mjesečna stopa kaznenih djela nasilja u New Yorku opada, u Londonu raste.

BBC piše da je londonska policija u januaru istraživala osam ubistava i da je njihov broj u februaru porastao na 15, a u martu na 22, piše index.hr.

S druge strane, u New Yorku se početkom godine istraživalo 18 ubistava, dok je taj broj u februaru pao na 11, a u martu opet skočio na 21.

Policija tvrdi kako je London među najsigurnijim gradovima na svijetu, ali, ovaj porast broja ubistava ih zabrinjava. U gradskoj skupštini naglasili su zabrinutost zbog broja ubojstava nožem.

Vlada je pokrenula javnu kampanju na društvenim mrežama s ciljem smanjenja zločina počinjenih s nožem. Za tu kampanju izdvojili su 1,35  miliona funti, a u njoj sudjeluju mladi koji su bili žrtve uboda nožem.

“Jedno ubistvo je previše, a mi naporno radimo kako bismo shvatili zašto dolazi do povećanja broja ubojstava i sve što možemo kako bismo spriječili daljnje tragedije”, rekao je glasnogovornik Londonske metropolitanske policije.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...