Lord je svoje uradio, a mi?

464

Piše: Muharem CERO

“Fatalna” dejtonska praznina od pariškog potpisa do današnjeg dana čini Bosnu prostorom nedovršenog rata. Refleksija njene državnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, državna imovina, jeste predmetom sporenja, harčenja i u krajnjem negiranja i samog postojanja.

U svom mandatu visokog prestavnika u aprilu 2005. godine, Ešdaun je prepoznao namjere i konačne ciljeve dalje poslijedejtonske ugroženosti i same opstojnosti na ne tako daleke staze. Svojom odlukom proglasio je Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, identificirao ju je, pravno opisao, te stvorio obavezu donošenja bosanskohercegovačkog Zakona o upravljanju državnom imovinom.

Ešdaunov zakon je pretočen u istovrsnom obliku u domicilne zakone u BiH.

Presuda Ustavnog suda BiH U:1/11 je u cijelosti potvrdila Pedijevu namjeru, te i samom svojom sadržinom dodatno stvorila obavezu donošenja Zakona o upravljanju državnom imovinom u bh. parlamentu. Ešdaunov zakon i citirana Ustavna odluka su zaokružili dejtonsku ustavnu cjelinu i barem normativno zaustavili proces krivotvorenja međunarodnog sporazuma.

Prošlo je gotovo 14 godina od, po meni, najbitnije intervencije međunarodne zajednice kroz Ešdaunov potpis od uspostave mira u BiH. Nažalost, visoki predstavnik Miroslav Lajčak u post-Ešdaunovom mandatu nije uspio (ili pak htio) do kraja okončati započeti posao svoga prethodnika.

Lajčak je zanemario obavezu zabrane raspolaganja državne imovine i besposljedično dozvolio pražnjenje njenog portofolija, čime je posljedično ohrabrujući opcije ustavne destrukcije BiH omogućavao promjenu ustavno-pravnog karaktera u hodu.

Takvo stanje, zbog promjenjenih političkih odnosa u Vijeću za implementaciju mira, nažalost i danas traje uz vidnu nemoć aktuelnog Visokog predstavnika Valentina Incka.

Nadati je se da će dobri duh Pedija Ešdauna uspjeti snagom istine i političkim proviđenjem unutarnjih igrača prepoznati da rješavanje i očuvanje državne imovine Bosne i Hercegovine jeste modus vivendi njenog državnog opstanka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

R.I.P. Lorde Ešdaune

Vezani članci

Da li je sukob u BiH neminovan? Piše: Nedžad AHATOVIĆ Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH je u svojoj izjavi za medije kazao kako će bilo kakvo preispitivanje imena ...
Srebrenica između prijetnje i prilike: Još jedna b... Piše: Emir Suljagić   Krajnje je vrijeme i posljednji trenutak da se sa genocida u Bosni i Hercegovini skine ljaga „opštinskog genocida“. U decenij...
MAP naš nasušni: Zašto mi hoćemo, a oni neće? Piše: Hamza Višća Odmah da se razumijemo, ne govorim o Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima, nego o nama koji bi da nam bude bolje i njima kojima je već d...
Do vode Drine, a ne napiti se Piše: Muharem CERO Svaki politički cilj, pa i Dodikov republičkosrpski separatistički, ima svoje narative, izvođače i političke prakse djelovanja. Do...