Lukač: Naša specijalna jedinica sada ima najbolje oružje

90

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač obratio se danas javnosti na pres-konferenciji u Banjaluci pojasnivši zbog čega MUP nabavlja oružje o kojem je proteklih dana bilo mnogo govora u bh. javnosti.

Niko od ruskih specijalaca, operativaca niti bilo kakvih Rusa neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica MUP-a RSi da tu dilemu jednom riješimo. Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti imamo namjeru da ih bude. Jedinice za podršku najveći dio obuka su radile sa američkim specijalcima i evropskim policajcima“, rekao je Lukač, piše N1.

On je kazao da je MUP RS u svom programu predvidio nabavku naoružanja za sve pripadnike Ministarstva.

Takođe svi naši policajci u skladu sa Zakonom kao i sve svjetske policije i svi policajci u Evropi i svijetu imaju pravo na kratko i dugo naoružanje. Problem MUP-a je što se u proteklim godinama nije radilo na tome, što se koristio jedan broj pušaka koje su ostale još iz proteklog rata i to je neadekvatno oružje za policijsku namjenu.”

U skladu sa našim planom i programom smo ušli u nabavku naoružanja za pripadnike MUP-a i odlučili da nabavimo 2.500 pušaka od Zastave s obzirom da se radi o naoružanju koje je dosta povoljno“, izjavio je ministar MUP-a RS.

On istakao da je MUP RS protekle godine nabavio savremeno oružje koje koriste specijalne jedinice.

Naša specijalna jedinica ima sada najbolje oružje koje koriste specijalne jedinice u svijetu. Naše jedinice za podršku su takođe opremljene novim naoružanjem. Znate da smo imali teroristički napad u Zvorniku kada je naš policajac pokušavajući da odbrani svoj život i živote svojih kolega koristio pištolj star preko 30 godina koji mu je zakovao prilikom pucanja i bio je ranjen i moogli su svi da izginu da se nisu pojavili pripadnici jedinice za podršku koji su likvidirali napadača. Ne možemo i nećemo nikada višše dozvoliti da policajci koji treba da štitie i svoj i živote građana od terorističkih napada ili bilo koje druge vrste, od kriminalaca, da ne mogu adekvatno da se odbrane“, kazao je Lukač.

Kad su u pitanju medijski navodi da djeca iz RS idu na obuke u kampove u Ukrajini i Rusiji, Lukač je kazao da nema nijednog jedinog podatka niti ijedne prijave roditelja. “Ne postoje nikakve saznanja o tome”, poručio je ministar.

Vezani članci

MOSTAR Prijava protiv gradonačelnika Bešlića i sa... Aktivisti mreže nevladinih organizacija Naše društvo podnijeli su krivične prijave protiv gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, načelnika Odjela za fi...
Priča o Redži Hamziću, poštenjačini iz Goražda sa ... Priča Redža Hamzića, koji je za dvadesetak godina prošao put od izbjeglice iz čajničkog sela Krstac do stanovnika elitnog sarajevskog naselja Poljine,...
Nezavisni blok iz stranke izbacio Ahmetovića, Volo... Nezavisni blok održao je sjednicu Predsjedništva Stranke, Kluba osnivača i Velikog odbora stranke na kojem je odbacio sve pokušaje destabilizacije Nez...
Zbog niskih temperatura kolovozi mjestimično zaleđ... Zbog niskih temperatura ovoga jutra kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi. Ugaženog snijega ili leda ima na dionicama u višim planinskim predjeli...