Macron: Birači izglasali ostanak Nove Kaledonije u sastavu Francuske

14

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopćio je da su glasači na referendumu u Novoj Kaledoniji većinom glasova izglasali da ta pacifička regija ostane u sastavu Francuske, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dijalog je jedino moguće rješenje za bolju budućnost“, poručio je Macron u televizijskom obraćanju narodu južnopacifičkog arhipelaga koji je u sastavu Francuske od 1853. godine.

Francuski premijer Edouard Philippe će se uskoro sastati s liderima Nove Kaledonije i razgovarati o planovima za budućnost.

Riječ je o francuskoj teritoriji na Pacifiku u kojoj je na referendum izašlo 74 posto od ukupno 174.000 registriranih birača.

Lokalni separatisti okončali su nasilnu kampanju i pozvali birače da u što većem broju izađu na referendum i glasaju za kraj francuskog “kolonijalizma“.

Predreferendumske ankete pokazale su da narodi u Novoj Kaledoniji većinom žele ostati vezani za Francusku koja administraciji tog pacifičkog arhipelaga godišnje šalje finansijsku pomoć u iznosu od 1,3 milijarde eura.

Francuska želi zadržati vlast u toj regiji zbog strateškog političkog interesa, a ne zanemaruje se ni činjenica da je riječ o bogatom nalazištu nikla.

Macron je u maju posjetio Novu Kaledoniju i poručio da Francuska ne bi bila toliko lijepa bez te regije.

Ovo je drugi referendum o statusu Nove Kaledonije. Prvi referendum održan je prije tri decenije kada su lokalni separatisti bojkotirali glasanje. Čak 98 posto glasača podržalo je ostanak pri Francuskoj.

Vezani članci

Trump upozorio vojsku Venecuele: Podrškom Maduru r...  Američki predsjednik Donald Trump uputio je novo upozorenje oružanim snagama Venecuele zbog podrške koju pružaju predsjedniku te južnoameričke zemlje...
Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...