Magazinović: Omogućiti javnosti uvid u spiskove onih koji su iskoristili glasačko pravo

64

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mišljenja je, s obzirom na događaje u Parlamentu BiH koji ukazuju da više nema nikakve dileme da se sprema izborna krađa, da je neophodno, pored brojnih aktivnosti koje se namjeravaju provesti na sprječavanju nepravilnosti, nakon izbora objaviti spiskove svih onih koji su iskoristili glasačko pravo.

„To je jedan od načina da spriječimo da “mrtvi glasaju”, ali isto tako da omogućimo i onima koji su glasali, ali i onima koji nisu, uvid u spisak svih koji su iskoristili svoje biračko pravo.

U izbornom procesu je moguće izvršiti transparentan uvid u birački spisak prije samog glasanja, dok poslije izbora, osim rezultata izbora kojima smo prinuđeni vjerovati, ne raspolažemo informacijama o glasačima koji su uzeli učešće na izborima.

Važno je napomenuti da ne postoji nikakvo zakonsko, niti drugo ograničenje, da dođe do objave spiska glasača koji su iskoristili svoje pravo. Tajnost glasanja bi naravno i dalje bila zagarantovana i neupitna, ali bi se ovim tehničkim unaprjeđenjem povećala transparentnost i smanjile brojne zloupotrebe.

Šest mjeseci prije izbora kredibilnost izbornog procesa je već dovedena u pitanje, a Centralna izborna komisija, kao institucija zadužena za provođenje izbora, posljednjom aferom je narušila svoj, uglavnom, pozitivan imidž.

Ako tome dodamo aktivnosti pojedinih članova CIK-a, koji u službi stranaka lobiraju protiv rješenja predloženih u Parlamentu BiH i najdirektnije se upliću u rad najvišeg zakonodavnog tijela, onda su potezi, kao što je ovaj, neophodni kako bi se iole vratio kredibilitet izbornom procesu i instituciji koja ga provodi“, navodi Magazinović.

Vezani članci

Magazinović na skupu Vijeća Evrope: Pokušaj izborn... Poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović zajedno sa gradonačelnikom Tirane Erion Veliajem, šefom delegacije Alb...
Krajnje je vrijeme da se HDZ i Čović spuste na zem... -Oni su danas još jednom svojim očitovanjem na prijedlog reduciranja Doma naroda pokazali i dokazali da ne žele riješiti to pitanje i da ne priznaju d...
Saša Magazinović govornik na međunarodnom skupu Vi... Poslanik u Parlamentu BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović pozvan je da se obrati na međunarodnom skupu na temu „Zloupotreba javn...
Mašić: Denis Bećirović ima skoro stopostotnu podrš... Na sjednici Predsjedništva SDP BiH danas će biti usvojen izborni Plan 10, potvrdio je to novinarima na konferenciji za medije uoči sjednice Damir Maši...