Magazinović: Omogućiti javnosti uvid u spiskove onih koji su iskoristili glasačko pravo

94

Saša Magazinović, poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, mišljenja je, s obzirom na događaje u Parlamentu BiH koji ukazuju da više nema nikakve dileme da se sprema izborna krađa, da je neophodno, pored brojnih aktivnosti koje se namjeravaju provesti na sprječavanju nepravilnosti, nakon izbora objaviti spiskove svih onih koji su iskoristili glasačko pravo.

„To je jedan od načina da spriječimo da “mrtvi glasaju”, ali isto tako da omogućimo i onima koji su glasali, ali i onima koji nisu, uvid u spisak svih koji su iskoristili svoje biračko pravo.

U izbornom procesu je moguće izvršiti transparentan uvid u birački spisak prije samog glasanja, dok poslije izbora, osim rezultata izbora kojima smo prinuđeni vjerovati, ne raspolažemo informacijama o glasačima koji su uzeli učešće na izborima.

Važno je napomenuti da ne postoji nikakvo zakonsko, niti drugo ograničenje, da dođe do objave spiska glasača koji su iskoristili svoje pravo. Tajnost glasanja bi naravno i dalje bila zagarantovana i neupitna, ali bi se ovim tehničkim unaprjeđenjem povećala transparentnost i smanjile brojne zloupotrebe.

Šest mjeseci prije izbora kredibilnost izbornog procesa je već dovedena u pitanje, a Centralna izborna komisija, kao institucija zadužena za provođenje izbora, posljednjom aferom je narušila svoj, uglavnom, pozitivan imidž.

Ako tome dodamo aktivnosti pojedinih članova CIK-a, koji u službi stranaka lobiraju protiv rješenja predloženih u Parlamentu BiH i najdirektnije se upliću u rad najvišeg zakonodavnog tijela, onda su potezi, kao što je ovaj, neophodni kako bi se iole vratio kredibilitet izbornom procesu i instituciji koja ga provodi“, navodi Magazinović.

Vezani članci

Bećirović: Nikada ne pristati na negiranje bosansk... Kandidat Socijaldemokratske partije za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se javnosti reakcijom na, kako je n...
Građanski savez: SDP je dio kriminalnog kartela na... Građanski savez sa gnušanjem osuđuje odluku SDP da zajedno sa vladajućom većinom glasa za izmjene Krivičnog zakona FBiH kojima se iz zakona briše kriv...
Zbog skandala u Prijedoru: SDP pozvao Seada Jakupo... Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje SNSD-ovo vrijeđanje žrtava najtežih ratnih zločina počinjenih u Prijedoru i njegovoj...
Konvencija u Sarajevu: SDP saopštava ime kandidata... Danas će u Domu mladih u Sarajevu biti održana Konvencija SDP BiH, na kojoj će biti saopšteni rezultati unutarpartijskog referenduma o izboru kandidat...