Maglaj: Saniraju se štete od poplava- sagrađen novi most

23

Na rijeci Jablanici u zaseoku Husukići napravljen je novi most, na mjestu drvenog mosta koji je urušen u poplavama početkom maja. Most će biti pušten u saobraćaj narednog petka.

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predvođena premijerom Miralemom Galijaševićem, obišla je novoizgrađeni most u zaseoku Husukići, u maglajskoj MZ Jablanica, kao i gradilišta na izgradnji potpornih zidova na regionalnom putu M17 u mjestu Ravne te na rijeci Bistrici.

Umjesto drvenog mosta na rijeci Jablanici, koji je stradao u poplavama početkom maja ove godine, sagrađen je devet metara dug i 2,5 m širok betonski most sa željeznom konstrukcijom.

-Most je završen, ali će u promet biti pušten u naredni petak. Jedna podzida na rijeci Bistrici duga je 50 i visoka tri, a druga je duga 30 metara – kazao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK (KUCZZDK) Džavid Aličić.

KUCZ je za ove radove osigurala 242.000 KM, a Aličić je apelirao na lokalne zajednice da sredstva koja dobiju iz sredstava vodnih naknada, namjenski i utroše na projekte prevencije odbrane od poplava te sanacije riječnih korita.

-Moramo krenuti s preventivom. Da ta sredstva, koja su značajna, više ne ulažu u lokalne vodovode i kanalizacije, nego u projekte prevencije odbrane od polava, kako bi i štete bile manje – kazao je Aličić.

Premijer Galijašević istakao je da je most dobar, ali da se već od ovog trenutka mora preventivno djelovati.

-Očito je da trebamo uraditi plan odbrane od poplava i trebamo uložiti određena sredstva u sprečavanje opasnosti od poplava – poručio je premijer Galijašević.

Vezani članci

Nevidljivi federalni ministar zdravstva: Vjekoslav... Znate li ko je Vjekoslav Mandić? To je Federalni ministar zdravstva kojeg u 4 godine mandata gotovo da nije bilo u javnosti. Uprkos činjenici da je Ur...
Prvi Dodikov susret sa novim ambasadorom SAD: Nels... Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Eric Nelson predao je akreditivno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosn...
Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.00... Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situac...
Oglasio se Hubijar: Ovo je osveta odlazećeg Konako... U javnosti se ovih dana vodi žestoka rasprava o Info centru koji je Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) izgradila na Baščaršiji. Montažni obj...