Makedonci sutra odlučuju o imenu države

11

Građani Makedonije će sutra na referendumu odlučivati da li su za to da njihova zemlja promjeni ime u Sjeverna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

Makedonci će na pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” odgovarati na 3.480 biračkih mesta u 80 opština, koja će biti otvorena od 7.00 do 19.00 sati.

Pravo da se izjasni o tom dogovoru, kojim se rješava skoro trodecenijski spor oko imena Makedonije, ima 1.806.337 građana.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, da bi referendum bio uspješan moraju da se ispune dva uslova – da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno više od 903.169 ljudi, i da “za” zaokruži najmanje njih ;451.586.

Referendumsko izjašnjavanje će nadgledati rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih će 493 biti strana, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum objzbjeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i spriječavanje građana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koju su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Alexisa Tsiiprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu “sjeverna”, a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet. Uspješan referendum i ustavne promjene do kraja ove godine, koje garantuju promjenu naziva države u “Sjeverna Makedonija”, uslov su za makedonsku integraciju u EU i NATO, što je Grčka blokirala zahtjevajući da se najprije riješi međusobni spor oko naziva.

Dogovor sa Grčkom i referendum o imenu Makedonije, koji su ocijenili kao historijski i važan za budućnost zemlje, snažno su podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije.

Na referendumu će danas, dan prije, glasati bolesni i invalidi, zatvorenici i državljani Makedonije u inostranstvu.

Vezani članci

Drugi protest protiv vlasti u Nišu: “Vučiću,... Više hiljada demonstranata okupilo se na Trgu kralja Milana u centru Niša na drugom protestu protiv lokalne i državne vlasti "Stop teroru, Niš bez str...
Zbog napora i pothlađenosti: Migrantkinja iz Sirij... Nakon dobrih vijesti vezanih uz spašavanje 15 migranata na planini Plješevici kod Korenice stigla je, nažalost, tragična vijest. Od dvije trudnice za...
“Putin sada ima saveznika, očekujte aktivnij... Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je ove sedmice optužio Sjedinjene Države i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO-a, iskoristio je ...
Vučić zahvalio Putinu za ruski veto u UN-u na rezo... Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvo...