MAP naš nasušni: Zašto mi hoćemo, a oni neće?

762

Piše: Hamza Višća

Odmah da se razumijemo, ne govorim o Bošnjacima, Hrvatima ili Srbima, nego o nama koji bi da nam bude bolje i njima kojima je već dobro da bolje ne može biti.

Mi smo za MAP jer briše etničke tenzije. Oni su protiv jer su im etničke tenzije alibi da ostanu na vlasti. Koriste ih kao gorivo da bi pobijedili na izborima, da bi uspostavili vlast, da bi nas držali u strahu, da bi nam bilo važno da ne puca, da bi im bili zahvalni što smo svoji na svom. A ustvari smo, da prostiš, njihovi na njihovom.

Mi smo za MAP jer je sigurnija zemlja interesantna investitorima. Oni su protiv, jer ko smo mi da dovodimo investitora koji njih nije “ugradio” u investiciju. Ko smo mi da nudimo znanje i radnu snagu, kad oni nude ne plaćanje poreza, ne traže poštivanje ugovora, ekoloških standarda i masovnih grobnica. Pod koncesije daju našu vodu, našu šumu, daju sve što nije njihovo.

Mi smo za MAP jer smanjuje korupciju, oni su protiv jer od toga žive. Korupcija pojede četvrtinu budžeta svih institucija, a druga četvrtina se potroši na nekorisne projekte. Bez partijske korupcije oni ne bi zaposlili svu rodbinu i tazbinu, izostalo bi redovno skijanje, krstarenje, a i broj poltrona bi se znatno smanjio. A bez njih nema puno toga.

Mi smo za MAP jer bi htjeli vidjeti motivisanog vojnika, oni su protiv jer je 10 hiljada vojnika premalo u poređenju sa biračkim tijelom koje se održava jednokratnom novčanom pomoći. Na vojsku se troši 300, a na jednokratne pomoći samo u F BiH 700 miliona BAM. Imamo izvrsne vojnike, podoficiri i oficire, kažu nam komandanti misija diljem svijeta. To su oni koji ugrabe da odu u misiju, njih 200 godišnje, pa se ogrebu za dnevnicu, koju dijelom ulože u nabavku kvalitetnije majice, košulje ili nekog drugog dijela uniforme. A šta je sa onih 9800 koji su kod kuće, čuvaju kasarne koje niko neće, stanuju u objektima koji prokišnjavaju, kupuju toalet papir, varkinu za WC-e na straži, flaširanu vodu i hrane se konzervama sumnjivog kvaliteta? A kad snijeg zatrpa u nekoj nedođiji, voda se izlije kod Doboja, ili vatra krene put Mostara, Višegrada ili Trebinja, zovi vojsku! Nema veze što nismo remontovali helikoptere, kupili naprtnjače, vizire, vojska će doći. Mi ćemo ih  za učinjeno potapšati po ramenu i zaboraviti, posebno kad treba budžet odobriti.

Mi smo za MAP jer bi imali opremljenu vojsku, oni su protiv jer su zadovoljni opremanjem vojski susjeda i komšija. Nama ne treba ni Barak ni MIG, trebaju nam kanaderi, pouzdani transportni helikopteri i sigurno nebo, pod našom kontrolom.

Mi smo za MAP jer insistira na vladavini prava, oni su protiv, jer kada bi vladalo pravo bili bi zamjenjivi, a neki bi došli pod udar zakona. Mi bi bili ravnopravni u sva tri tora, ne bi znali ni granice torova i rekli bi istinu o MAP-u. Nama je stalo do komšije i susjeda, njima je do Radobolje u dvorištu. Mi bi da roditelji Davida i Dženana saznaju istinu, oni bi da zadrže istinu za sebe.

Mi smo za MAP jer nam je dosta podijeljenih škola, oni su protiv jer će izgubiti podmladak šovinističkih partija. Šta ako Ivana skonta da je muče iste brige kao Fatimu ili Veru, ili da slušaju istu muziku, jednako se raduju proljeću? Šta ako Nikola zbog druga Mehe navija za Džeku? Zar mora kriti to od oca? Šta ako Meho pohvali Kolarova za centaršut tom istom Džeki ili navija za Noleta na Australian open-u? Šta ako se Jajce desi u Stocu? Šta ako ne bude imao ko(tko) križati ćirilicu ili latinicu na saobraćajnim znacima?

Mi smo za MAP, jer se u njemu BiH potvrđuje kao država, oni su protiv jer nije prepoznat njihov tor. MAP ne trpi nikakav koordinacijski mehanizam(glupost koju su uveli za ko fol ulazak u EU), MAP traži da funkcionišu državne institucije. U posljednjih 5 godina samo je Generalni sekretar NATO bio u posjeti Bosni i Hercegovini, sreo se samo sa državnim zvaničnicima. Svi ostali su, istini za volju bilo ih je malo, su nalazili razlog da se spuste u za njih više važne torove.

Mi smo za MAP, jer bi da vidimo kako se živi u normalnoj državi, a da u njoj nisi stranac. Oni su protiv jer ovdje im je potaman, a ne mogu dospjeti na crnu listu u vlastitom toru, bar za sada.Mi smo i za referendum na kraju MAP-a, kako to predviđaju i procedure ulaska u NATO, a oni su za referendum sad i odmah, a protiv bolje, sigurnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine!

Mi smo za budućnost našeg potomstva, oni bi da zaustave vrijeme. E neće moći!