Marinko Čavara: Ne mogu vjerovati da Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu

104

Potpredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije Marinko Čavara prokomentirao je najavu lidera DF-a Željka Komšića o ponovnoj kadidaturi za člana Predsjedništva BiH, piše radiosarajevo.ba.

“Ne mogu vjerovati da gospodin Komšić toliko mrzi BiH i pokušava se ponovo izrugivati hrvatskom narodu. To je neprihvatljivo u ovoj situaciji ako znamo kakav je ustroj ove zemlje. Samo oni koji mrze BiH mogu tako nešto najavljivati. Jasno je da određene strukture u bošnjačkom narodu žestoko jačaju bošnjački nacionalizam koji na neki način podstrekuje radikale u srpskom narodu na otcjepljenje, a hrvatski narod pokušavaju otjerati u treći entitet”, izjavio je Čavara.

On smatra da će ovaj put “ta jedna licemjernost biti prepoznata dodavši  “to nije odraz demokratije već destrukcije postojećeg ustroja i mira u BiH”.

Govoreći o usloženim odnosiam u Parlamentu, Čavara je kazao je da je 27. decembra sazvao sastanak s dopredsjednicom FBiH Melikom Mahmutbegović, premijerom i dopremijerima FBiH, te rukovodstvima oba doma Parlamenta iz parlamentarne većine.

“Pokušao sam da se prevaziđu različita stajališta i poglede na funkcioniranje Parlamenta. Međutim pokazalo se da samovolja SDA rješava samo ono što joj je u interesu, a sprječava funkcioniranje Federalne televizije u skladu sa zakonom, FUP-a i Razvojne banke. Također, imali smo i pokušaje vrijeđanja hrvatskog identiteta na način da se sve hrvatsko briše pa smo imali i određenu nacionalističku eskalaciju u Parlamentu. Nije se našlo načina kako to prevazići, pa sam potaknuo direktne razgovore između Vlade i Parlamenta”, rekao je Čavara.

Komentirajući SDP-ov prijedlog zakonao izbornim jedinica kazao je da je cilj da se destabilizira parlamentarna većina.

“Oni u tome dobro uspijevaju zbog ponašanja SDA. Njihov prijedlog zakona o izbornim jedinicama je apsolutno neustavan. Ali u ovoj državi je moguće da se javno govori suprotno ustavu”, zaključio je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik FBiH.

Vezani članci

Bijedić: Damir Nikšić je sa 22 godine života u nap... Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske c...
Reis Kavazović: Ovo je istina o ukopu žrtava genoc... Nakon tvrdnji u nekim medijima o tome kako je „rukovodstvo IZ predlagalo da se žrtve Genocida ukopaju u Kladnju“ - svoje svjedočenje o tim događajima ...
Dodik: Zajedno smo napravili ram za sliku koju šal... Svečanom ceremonijom zatvoren 14. Europski omladinski olimpijski festival (EYOF). Za svečanosti zatvaranja prisustovali su i članovi Predsjedništva Bo...
Općina Novi Grad ove školske godine stipendira 496... Općina Novi Grad Sarajevo u školskoj 2018/2019. godini stipendirat će 496 učenika i studenata, a tim povodom u multimedijalnoj sali Općine upriličeno ...