VIDEO Posljednji krug Karadžićevog pakla: Dan sjećanja na ubijene Sarajlije na Markalama

300

Prije 23 godine na ulaz u Gradsku tržnicu Markale u Sarajevu, sa srpskih položaja ispaljena je granata koja je ubila 43 osobe, a teško su ranjena 84 civila.

Tokom 1.425 dana opsade glavnog grada, centralna gradska pijaca bila je jedna od lokacija gdje je bilo moguće nabaviti hranu. I taj 28. august 1995. godine, bio je miran, sunčan dan. Sarajlije su pohrlile do Markala u potrazi za hranom. Oko 11 sati začulo se pet snažnih detonacija.

Bio je to drugi masakr na Markalama. Gelerima minobacačke granate od 120 milimetara proizvedene u tvornici “Krušik“ u Valjevu 1993. godine, ispaljene iz pravca Trebevića ubijene su 43 osobe. Njih 84-oro teško je ranjeno.

Od svih zločina tokom ratne opsade grada, ovaj je bio jedan od najužasnijih. Jedan od policajaca koji je vršio uviđaj nakon ovog incidenta, koji je svjedočio pred Haškim tribunalom, opisao je ono što je vidio kao “posljednji, najdublji krug Danteovog pakla”.

Tribunal je utvrdio da su oba masakra bila dio kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja koja je za cilj imala prvenstveno terorisanje civilnog stanovništva. Pretresno vijeće je 24. marta 2016, godine proglasilo Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, krivim za masakr na Markalama. Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora.

Za zločine počinjene u Sarajevu, koji obuhvataju i granatiranje Markala, na doživotnu zatvorsku kaznu osuđen je Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Imena poginulih

Tog tragičnog dana, od minobacačke granate ispaljene iz pravca Trebevića, ubijeni su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglija, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

(Index.ba)