Maroko: Sedamdesetogodišnjak odlučio krenuti u srednju školu

73

Da čovjek uči dok je živ, svjestan je i 70-godišnji Marokanac Lehasan es-Shakiri koji je odlučio vratiti se u školske klupe i završiti srednju školu.

Loša materijalna situacija natjerala ga je da prekine s obrazovanjem i počne raditi. Ipak, ljubav prema školi je prevagnula, pa se nastavi odlučio vratiti nakon odlaska u penziju.

Prijemni ispit za srednju školu polagao je u Tinghiru, a sada čeka rezultate koji će biti objavljeni 19. jula i mogućnost nastavka obrazovanja.

Nada se da će jednog dana imati priliku upisati fakultet i studirati sociologiju.

Shakiri je ujedno najstariji kandidat koji je polagao prijemni ispit. Dodao je kako je 2014. godine dobio diplomu o završenoj osnovnoj školi, a u protekle četiri godine sam je učio iz školskih udžbenika.

Namjerava završiti srednju školu za odrasle, a potom studirati sociologiju i nastaviti školovanje, uprkos godinama.

Shakiri je za Anadolu Agency (AA) govorio o brojnim nedaćama koje su ga zadesile i kako je tokom života obavljao različite poslove.

Boravio je i u Francuskoj, gdje je tokom dana radio kako bi zaradio nešto novca za ozdržavanje porodice u Maroku, a potom bi išao u večernju školu.

Za to vrijeme je stalno čitao knjige, časopise i novine.

”Čak i kad sam se udaljio od školskih klupa, nisam odustao od čitanja i učenja. Volim čitati. Iako sam malo zarađivao, kupovao sam knjige. Napravio sam manju biblioteku na arapskom i francuskom jeziku. Ljubav prema čitanju i učenju prenio mi je jedan Francuz. Omogućio mi je da po završetku posla idem na časove francuskog, a davao mi je i knjige i romane na francuskom jeziku”, kazao je Shakiri.

Dok je bio u Francuskoj, živio je u gradu u blizini njemačke granice, pa je tako imao mogućnost učenja njemačkog jezika. Nakon što je penzioniran, odlučio se vratiti u domovinu.

”Nauka zauzima važno mjesto u životu čovjeka. Kažu da učiti treba od kolijevke do groba. Čovjek se može uvijek školovati, bez obzira na to o kojem dijelu života je riječ. Potrebno je samo željeti i istrajati”, kazao je Shakiri.