Masakr prije srebreničkog genocida

73

Navršava se 25. godišnjica od masakra na školskom igralištu u Srebrenici, koji se 12. aprila dogodio pred očima vojnika UN-a i francuskog generala Filipa Moriona, prenosi NAP.

Granata ispaljena sa položaja srpske vojske ubila je 74, a ranila više od 100 civila. Srebrenicu je general Morion već tada simbolički proglasio zaštićenom zonom UN-a. Četiri dana nakon ovog masakra, 16. aprila 1993., Vijeće sigurnosti UN je donijelo i rezoluciju kojom su Srebrenica, Žepa te Goražde i formalno proglašene zaštićenom zonom, u kojoj je zabranjena bilo kakva vojna aktivnost.

Hasan Hasanović, jedan od svjedoka masakra u Srebrenici iz aprila 1993. ranije je ispričao za novinsku agenciju Patria da je sa prijateljima krenuo prema srebreničkoj čaršiji, kada se desio zločin u krugu škole. On je rekao da je vidio mladiće kako igraju fudbal u školskom igralištu. Jedna manja grupa sjedila je na betonskim tribinama oko dječaka koji je pjevao i time zabavljao ostale.

„Tek što smo prošli igralište začula se detonacija. Okrenuo sam se i vidio tijela koja su bila razbacana okolo”, ispričao je Hasanović. Tada je nastupila panika. Sa prijateljima je pokušao preživjele skloniti barem u najbliže kuće. Bilo je dosta mrtvih i povrijeđenih a malo onih koji mogu pomoći. Vojnici UN-a su posmatrali šta se desilo.

“Samo se jedan vojnik UN-a, Kanađanin, usudio oklopnim transporterom dovesti do igrališta i pomoći nam. On je ranjene prevozio u bolnicu”, rekao je Hasanović. Poginule su u toku noći kopali u mezarje Kazani. Hasanović kaže da je to bio stravičan prizor. Sakupljao je dijelove tijela svojih sugrađana. Primjetio je da se general Morion nije pojavio na mjestu masakra. Jedna granata pala je i na krov pošte u kojoj se Morion nalazio sa vojnicima.

Na mjestu ovog srebreničkog zločina danas se nalazi tek ploča koja podsjeća na bol. Nešto više od dvije godine poslije u Srebrenici će se desiti genocid u kojem je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka. Srebrenica je i tada bila pod zaštitom UN-a.

Vezani članci

MINHEN Stoltenberg o BiH: Spremni smo prihvatiti ... Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prisustvovao je panelu u kojem su učestvovali njema...
Sutra prijevremeni izbori: Građani biraju devet na... Za sutra su zakazani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike opština Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domalje...
Bijedić: Damir Nikšić je sa 22 godine života u nap... Predsjednik tuzlanskog Kantonalnog odbora SDP-a, Enver Bijedić, našao se posljednjih dana između dijametralno suprotstavljenih zahtijeva partijske c...
Reis Kavazović: Ovo je istina o ukopu žrtava genoc... Nakon tvrdnji u nekim medijima o tome kako je „rukovodstvo IZ predlagalo da se žrtve Genocida ukopaju u Kladnju“ - svoje svjedočenje o tim događajima ...