General Dudaković uhapšen u “koordiniranoj akciji” medija iz Beograda, RS, SIPA-e i Tužilaštva BiH

104

Za komandanta Petog Korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića u nekoliko navrata se objavljivalo da se sprema podizanje optužnice, a do detalja iz Tužilaštva BiH dolazili su prije svih mediji iz Republike Srpske. Da se radi o velikom pritisku svjedoči i niz medijskih naslova, iako za takve nije bilo potrebe, obzirom da je sam Atif Dudaković izjavio kako je uvijek dostupan organima istrage i kako nema potrebe da ga hapse kao kriminalca.

Već 2012. godine Glas Srpske je objavio kako je optužnica protiv Atifa Dudakovića davno završena.

“Istraga protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića davno je završena, a pripremljena i stopirana optužnica protiv njega sadrži osam tačaka dokumentovanih dokazima o zločinima i izjavama svjedoka”, piše “Glas Srpske”.

Glas Srpske

Nakon toga, 2013. godine novosti.rs objavile su da se sprema optužnica protiv Atifa Dudakovića, i kako treba da bude spremna do 1. juna 2013. godine.

“Tužilaštvo BiH sprema novu optužnicu protiv Atifa Dudakovića. Prema nezvaničnim informacijama iz Tužilaštva BiH, optužnica treba da bude spremna do 1. juna i imaće pet tačaka. Odnosiće se prije svega na zločine iz 1995. godine za ubistva nad zarobljenicima u Petrovcu, ali i za ubistva srpskog zarobljenika na Dugoj njivi, na granici BiH i Hrvatske. Pored navedenog, Dudaković bi trebalo da odgovara i za ubistvo oko 3.000 Srba, mahom civila, iz 13 krajiških opština, 1995. godine”, objavljeno je 22. april 2013. godine na portalu novosti.rs.

novosti.rs

Na ljeto 2014. godine Glas srpske objavljuje kako je gotova optužnica protiv Atifa Dudakovića, koja je ranije stopirana.

“Gotova optužnica protiv komandanta Petog korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića, koja je ranije stopirana, mogla bi, uz dobru volju nadležnih u Tužilaštvu BiH, biti odmah aktivirana i podignuta bez ikakve dodatne istrage”, stoji u Glasu srpske.

Glas Srpske

Krajem 2016. godine Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da bi, prema informacijama kojima raspolaže, optužnica za ratne zločine protiv bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića mogla biti podignuta u prvoj polovini naredne godine (op.a. 2017.).

“Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uradilo je sve što je moglo u prikupljanju dokaza koji su i dostavljeni Tužilaštvu BiH”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

SRNA

Početkom 2017. godine mediji iz RS-a su objavili da je optužnica otkucana i spremna za aktiviranje.

“Izvori našeg portala iz Tužilaštva BiH otkrivaju da je prikupljanje optužujućih dokaza i izjava svjedoka protiv Dudakovića završeno još krajem septembra prošle godine. Oni dodaju da je jedini razlog zbog kojeg optužnica još nije podignuta čekanje “pravog trenutka”, odnosno smirivanje političkih tenzija u BiH”, navodi se u tekstu portala srpskacafe.

srpskacafe.com

Iako su Mediji iz RS-a najvaljivali i plasirali ekskluzivne informacije o Dudakovićevom hapšenju i podignutoj optužnici u nekoliko navrata, to se nije dogodilo do jutros, kada je SIPA uhapsila Atifa Dudakovića i još 13 osoba.

“Atif Dudaković, komandant Petog korpusa Armije BiH uhapšen je rano jutros u Bihaću zbog ratnih zločina počinjenog nad Srbima”, objavljuje opet prije svih medij iz Republike Srpske, BN TV, a nakon toga i mediji iz Srbije.

Hapšenje, rano jutros, izveli su pripadnici SIPA-e. Sudeći prema tome kako je odrađeno hapšenje i da je više od deceniju vođena medijska hajka i vršeni pritisci na pravosuđe, slobodno se može reći da je bila riječ o “koordiniranoj akciji medija iz Beograda, RS, SIPA-e i Tužilaštva BiH”.

I sam Atif Dudaković je u intervjuu za Press 2015. godine izjavio kako je uvijek dostupan istražnim organima.

Dudaković je tada izjavio kako nema namjeru da bježi ukoliko Tužilaštvo BiH protiv njega podigne optužnicu zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama.

U intervjuu za Press Dudaković tvrdi da je spreman da snosi odgovornost ukoliko mu bude dokazana krivica i za zločine koje su počinili njegovi potčinjeni, ali dodaje da nije spreman da ga SIPA, kako kaže, hapsi kao najgoreg kriminalca.

(Merima Druškić)