Međunarodni dan borbe protiv mina: FUCZ demonstrirala načine rada

89
Foto: Index.ba

U sklopu obilježavanja 4. aprila, Međunarodni dan borbe protiv mina, deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite demonstrirali su danas način rada u humanitarnom deminiranju, video prikazima aktivnosti i izložbom opreme FUCZ.

“Danas smo u Sarajevu kako bi pokazali građanima kako to cijeli svijet radi”, rekao je predstavnik FUCZ Enver Grahić.

“Tu smo da demonstriramo građanima kako radi i kako funkcioniše jedan deminer cijeli dan”, objasnio je on i dodao da se tu nalaze timovi sa pregama, kao i demonstracije kako psi pronalaze mine.

Pored dva tima sa pregama, građani su imali priliku vidjeti i avio-bombe, ručne bombe, rakete i druga eksplozivna sredstva.

Bosna i Hercegovina je jedna od najzagađenijih u Europi, kada govorimo o zastupljenosti mina.

Prema podacima, trenutna veličina minski sumnjivog područja u Bosni i Hercegovini je 1.218,50 km² ili 2,4 posto u odnosu na ukupnu površinu BiH.

Kroz rad sistematskog istraživanja definirano je 9.400 opasnih mikro-lokacija na kojima se procjenjuje, oko 120.000 mina/ NUS-a.

Trenutna veličina sumnjive površine od kasetne municije u BiH iznosi 10,50 km².U bazi podataka (BHMAIS) trenutno je registrirano 19.185 minskih polja, što predstavlja oko 60 posto od njihovog ukupnog broja.

Lokacije zagađene minama i NUS-om izravno utječu na sigurnost od oko 540.000 ljudi.

(M.I.)

Vezani članci

VIDEO Mops nacista: Muškarac osuđen jer je istreni... Sud u Engleskoj naredio je Marku Mičanu da plati kaznu od 800 funti zato što je istrenirao psa da radi nacistički pozdrav, prenosi BBC. On je mopsa n...
Sigurnosni izazovi koje nosi EYOF 2019: Imamo li o... Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u partnerstvu sa EYOF 2019 organizovao je danas Okrugli sto na ...
Bevanda ponovo kritikovao Zvizdića: BiH nema zvani... "Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić ponovo djeluje samoinicijativno u komunikaciji s drugim državama, zadirući u resore kojima ne rukovodi...
Zvizdić: Vlasti Hrvatske ignorisale sve napore BiH... Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić se oglasio povodom odluke Vlade Hrvatske da potpiše ugovor o početku gradnje Pelješkog mosta kazavš...