Mektić: Krčme javne ustanove i preduzeća kao svoju imovinu

38

Demokratski narodni savez dostavio je SNSD-u spisak 94 rukovodećih pozicija u javnom sektoru u RS na kojima želi da vidi svoje kadrove. Na nekim od pozicija već sada ima vršioce dužnosti.

Dopis je 22. novembra 2019. uputio generalni sekretar i zamjenik predsjednika DNS Dragutin Rodić i to 20 dana nakon što su lideri SNSD-a i DNS-a saopštili da koalicija, poslije zategnutih odnosa, nastavlja djelovanje, ali da zaustavljaju nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore.

Kako se navodi, DNS želi 8 pomoćnika ministara u Vladi RS. Najviše mjesta nalazi se na spisku direktora, pomoćnika i zamjenika – čak 36 a DNS želi da ima direktore 31 osnovne i 12 srednjih škola u RS-u.

Na spisku želja su i 3 direktorska mjesta u ustanovama kulture a iz DNS-a traže i 7 pozicija u upravnim i nadzornim odborima narodnih biblioteka.

Na ovakve zahtjeve i raspodjelu pozicija u RS-u reagovao je i Dragan Mektić.

-Pa je li ovo moguće? Krčme javne ustanove i preduzeća k’o svoju imovinu. Zar se na ovim pozicijama ne bi trebali nalaziti stručnjaci, experti -profesionalci bez obzira na stranačku pripadnost. Strašno- napisao je Mektić.

(Index.ba)