Mektić saopćio podatke o broju migranata i poručio: Špiriću, što se petljaš u ovo, ovdje nema para?

56
Foto: Index.ba, Arhiva

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da je od početka godine do 27. maja u BiH ušlo i registrovano 4.870 nezakonitih migranata, te da je 4.215 njih iskazalo namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, a 423 osobe su podnijele zahtjev za azil.

– To su stvarni podaci. Moguće je da tu ima još jedan broj migranata koji nisu ni na koji način registrovani. Želim da kažem da su vrlo zlonamjerne, netačne i skandalozne izjave nekih važnih nosilaca određenih funkcija u BiH koji su iznosili određene brojeve o migrantima. Čini mi se da sam jučer ili prekjučer pročitao izjavu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milice Marković koja je rekla da u BiH ima trenutno oko 30.000 prijavljenih i plus 30.000 neprijavljenih migranata, što bi ukupno činilo brojku od 60.000 migranata. Moj komentar je – glupost i budaleština, rekao je Mektić.

Dodao je da je nepotrebno da se na ovakav skandolozan način, koji nema nikavog argumenta, na osnovu proizvoljne ocjene nanosi šteta ukupnoj sigurnosti BiH, piše Oslobođenje.

– Ako imate situaciju Crne Gore koja kaže da je kroz Crnu Goru prošlo oko 5.000 migranata, kako ih onda ima 60.000 u BiH? Jesu li padali s neba? Mi koji na odgovoran način to pratimo govorimo argumentima, činjenicima, stvarnim pokazateljima. Nemam nijedan razlog da ijednog migranta krijem u BiH i o svemu otvoreno govorim sve vrijeme migrantske krize. Slušao sam i gospodina Špirića isto da je govorio bombastično o tim ciframa i migrantima. To je neodgovorno, politikanski… Imao bih jednu poruku za Špirića: što se petljaš u ovo, ovdje nema para? Špiriću ovdje nema para, ovdje je sve na kašičicu. Uputio bih ga ja na tendere na nabavke, podvukao je Mektić.