Merkel: EU u odlučujućoj fazi

61

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da se EU nalazi u odlučujućoj fazi.

Ona je najavila da će na idućem Savjetu unije po prvi put biti razgovarano o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Merkelova je, u video-poruci, podsjetila da Velika Britanija napuša EU, a ujedno medjunarodno stanje obavezuje na djelovanje.

Zajedno sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom Nemačka želi, kako je naglasila, da se posveti temama koje je moguće bolje riješiti na evropskom nivou.

Merkelova je ukazala da u te teme spadaju ekonomska snaga, pitanja dugoročne stabilizacije evra, kao i kako zaštititi spoljne granice, odnosno boriti se protiv uzroka migracije.

“Nadam se da ćemo brzo postići rezultate”, rekla je ona.

Na idućem Savjetu EU, koji će se održati sljedeće nedjelje, po prvi put, kako je objasnila, biće razgovarano o predstavi budućih odnosa sa Velikom Britanijom.

Naravno, dodala je, Velika Britanija mora sama reći šta želi.

“Nadam se da će dio toga biti i saranja u naučnoj oblasti. Velika Britanija mora saopštiti koliko želi učestvovati u progamima ‘Horizon 2020’ i razmjeni Erasmus. Erasmus je odličan primjer uspješnog evropskog programa”, naglasila je Merkel.

Najavila je i dijalog sa gradjanima o razvoju Evrope.

“Francuska i Njemačka će u tome tesno saradjivati”, rekla je Merkel, dodajući da će biti omogućeno digitalno učešće, kao i učešće preko forima i manifestacija.

“Razgovor sa građanima je veoma važan i zato pozivam sve da u njemu učestvuju” naglasila je ona.

Vezani članci

Novi Zeland: 18-godišnjak ostaje u pritvoru zbog r... Jedan osamnaestogodišnjak optužen je danas u sudu u Christchurchu zbog reemitovanja video snimka koga je direktno pustio onlajn počinilac masakra kada...
TERORIZAM Facebook u prva 24 sata uklonio 1,5 mil... Društvena mreža Facebook u prva 24 sata uklonila je 1,5 miliona primjeraka snimaka napada na džamiju koje su objavljivali korisnici, objavila je ta tv...
Bugarski obavještajci otkrili: Terorista iz Christ... Brenton Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu nedavno je posjetio jugoistok Europe, uključujući...
Ubio 49 osoba u dvije džamije: Terorista Brenton T... Terorista Brenton Tarrant (28), koji je u petak izvršio teroristički napad na džamije u Novom Zelandu te ubio 49 osoba, pojavio se na sudu. Tarrantu ...