Merkel o Brexitu: Njemačka spremna na sve moguće scenarije

23

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da se njena zemlja priprema za sve moguće scenarije u vezi s Brexitom, uključujući i mogućnost nepostizanja dogovora Velike Britanije s Europskom unijom (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju u parlamentu prije samita lidera EU, Merkel je izrazila nadu da će na vrijeme biti postignut dogovor EU i Velike Britanije, dodajući da je Berlin ipak spreman za sve opcije.

“Šansa za postizanje dobrog i održivog dogovora na vrijeme i dalje postoji i naravno da je to u našem interesu”, rekla je Merkel, napominjući da je važno da zemlja bude spremna da odgovori na različite izazove.

“Istovremeno, sastavni dio našeg odgovornog upravljanja usmjerenog prema budućnosti je da budemo spremni za sve scenarije, uključujući i mogućnost da Velika Britanija napusti EU bez dogovora. Naša federalna vlada već je počela pripreme i za taj scenario”, kazala je Merkel.

Istakla je da EU želi sačuvati bliske i partnerske veze s Velikom Britanijom, čak i nakon što ta zemlja napusti blok.

Lideri EU okupljaju se u srijedu u Briselu na dvodnevnom samitu čiji fokus su pregovori o Brexitu i pitanja migracija i unutrašnje sigurnosti.

Pregovori o Brexitu su zapeli prošlog mjeseca nakon što je EU rekla da je prijedlog britanske premijerke Therese May vezan za ekonomske odnose nakon “razvoda” neprihvatljiv.

Glavna prepreka je nastojanje da se osigura da ne bude carinskih ispostava ili graničnih kontrola duž granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, koja je članica EU.

Lideri EU su ranije poručili da je neophodno postići veliki napredak na samitu 17. i 18. oktobra kako bi se postigao dogovor prije nego što Velika Britanija napusti europski blok 29. marta.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...