Merkel za 19. januar u Berlinu saziva međunarodnu konferenciju o Libiji

17

Njemačka kancelarka Angeka Merkel pozvala je lidere brojnih zemalja i međunarodnih organizacija na konferenciju koja će se o libijskoj krizi održati 19. januara u Berlinu, javlja Anadolu Agency.

Iz Ureda kancelarke Merkel saopćeno je kako vlasti Njemačke podržavaju aktivnosti koje se pod okriljem Ujedinjenih nacija vode za rješavanje krize u Libiji i je Berlin bio domaćin niza važnih međunarodnih skupova o tom pitanju.

Merkel od septembra prošle godine blisko sarađuje u libijskom procesu kojeg vode generalni sekretar Ujedinjenih nacija i specijalni izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame.

U saopćenju se navodi da je Merkel razgovarala s generalnim sekretarom UN-a Guterresom i da je odlučila da na konferenciju u Berlinu pozove lidere država, vlada i međunarodnih organizacija koji mogu pomoći u prevazilaženju kaosa u Libiji.

Na konferenciju su pozvani SAD, Rusija, Velika Brotanija, Francuska, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Kongo, Italija, Egipat, Alžir, te UN, Evropska unija, Afrička unija i Arapska liga.

Također, su pozvani i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez al-Sarraj i lider nelegitimnih oružanih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.