Mesić: Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića, ili da štiti Hrvate u BiH?

51

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da je veoma kritikovan, jer je podržao tri bivša predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji su u pismu visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini upozorili na lošu politiku Zagreba prema BiH i prema hrvatskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću.

Na upit novinara Novog lista kako komentira odnose u regiji, Mesić je kazao da je proces bio dobro počeo.

“U prvi posjet išao sam u BiH, jer sam htio dobru komunikaciju uspostaviti najprije sa susjednim zemljama. Jedan krug razgovora obavio sam sa Svetozarom Marovićem, tadašnjim predsjednikom ondašnje Savezne Republike Jugoslavije. Dobro sam surađivao i s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Otvorio sam komunikaciju sa svim zemljama bivše države, i proces je išao dobro. Sada, da parafraziram, ‘vuk dlaku mijenja, ali Vučić ne mijenja’ (smijeh).

I tu smo gdje jesmo. Znam da sam doživio veliku kritiku, jer sam podržao tri bivša predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji su u nedavnom otvorenom pismu povjerenici Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federici Mogherini upozorili na lošu politiku hrvatskih vlasti prema BiH, a naročito prema novoizabranom hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Ja, naime, smatram da treba komunicirati s BiH. Pazite, treba uzeti u obzir: za vrijeme izbora, nitko iz Srbije nije došao u Republiku Srpsku podržati ovoga ili onoga, a mi smo glavne igrače slali u Mostar. Mislim da to nije dobro. Kao predsjednik nijednom nisam išao ni u RS, ni u Mostar da bih naglasio kako Hrvatska njeguje odnose s BiH, a ne s njezinim dijelovima”, kazao je Mesić.

On je dodao da u Mostaru treba voditi politiku ujedinjenja istočnog i zapadnog dijela grada, a ne produbljivati podjele.

“Hrvatima u BiH slao sam poruku: ‘Vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, tu morate graditi svoju politiku, jasno, s druga dva naroda.’ U RS nisam ni mogao ići, jer Milorad Dodik, koji ju je uvijek predstavljao, nije priznavao BiH. A sada imamo apsurd: da je Dodik, koji ne priznaje BiH, sada na njezinu čelu. Utoliko je sada teže voditi korektnu politiku, a pogotovo što hrvatsko vodstvo još ne priznaje izbor Željka Komšića. A ja stvari gledam s posve druge strane: po istom tom zakonu, dva puta bio je izabran Dragan Čović, i nitko ništa nije rekao. Sada, kada su hrvatski birači dobrim dijelom apstinirali, i kada je izabran Željko Komšić, sada je drvlje i kamenje na Komšića. Je li hrvatska politika tu da štiti Čovića, ili da štiti Hrvate u BiH?

Nitko ne pita što je s Posavinom. Zašto nema povratka Hrvata u Posavinu? Zašto nema u ostale dijelove BiH? Tamo su sela spaljena. Nitko ne pita: tko predstavlja Hrvate Posavine u RS? Onaj koga izabere Dodik! Zašto se to ne pita? I to za dio BiH koji je ispražnjen od Hrvata i Bošnjaka. Ispravna bi politika bila – ako govorimo o jednom dijelu BiH, spomenimo i drugi, i to najveći problem. Jer, tada bi međunarodne faktore trebalo suočiti s politikom RS. I Beograda! Ja sam Borisu Tadiću rekao neka Srbima u BiH poruči da je njihova domovina BiH, da im je Sarajevo glavni grad, i neka svoju politiku kreiraju s druga dva naroda. On je odgovorio: ‘Tko bi to rekao, izgubio bi izbore’. Tadić to nije rekao, i izgubio je izbore. Smatram, dakle, da hrvatska politika mora upravo to tražiti od Beograda. Nije dovoljno reći: ‘Mi smo za jedinstvenu i cjelovitu BiH’, a u svemu podržavati Milorada Dodika. A Dodik ne priznaje BiH! Treba li tu još matematike? Pa jasno je kao dan da je to priča za malu djecu. Ali, to nitko ne uzima u obzir. Ako postoje problemi, oni se moraju rješavati u BiH”, poručio je Mesić.