Migranti sa broda Akvarijus biće prevezeni do Španije

25

Više od 600 migranata koji se nalaze na brodu Akvarijus u Sredozemlju konačno će moći da se iskrcaju pošto će ih italijanski brodovi prevesti do Valensije u Španiji, zemlji koja ih je prihvatila poslije odbijanja Italije i Malte.

Na brodu se nalazi 629 migranata koji su spašeni kod libijske obale. Spasio ih je brod Akvarijus nevladine organizacije SOS Mediterane.

Organizacija SOS Mediterane prenijela je preko Tvitera da će jedan italijanski brod dostaviti danas hranu do Akvarijusa, a da se kasnije planira prebacivanje migranata do Španije italijanskim brodovima.

Italija i Malta ovog vikenda odbili su zahtjev da brod pristane na njihovu obalu.

Brod Akvarijus tri godine polovi kod obala Libije, spašava migrante i uglavnom ih prevozi do Italije.

Međutim, ovog vikenda novi italijanski ministar unutrašnjih poslova, šef ekstremnodesničarske Lige Mateo Salvini (Matteo Salvini), odbio je da dozvoli brodu da pristane.

Španija je juče ponudila da ih primi, ali je organizacija SOS Mediterane ocijenila da bezbjednosni uslovi nisu dobri da ih odveze do Španije. Malta je dopremila hranu i druge potrepštine tokom noći.

Lokalni zvaničnici na Korzici takođe su rano jutros ponudili da prihvate brod u jednoj od luka na tom francuskom ostrvu, ukoliko ne može da ode do Španije.

Italija, na čiju se teritoriju od 2013. godine iskrcalo oko 700.000 migranata, redovno optužuje Evropljane da okreću glavu i da su je ostavili da sama rješava migrantsku krizu.

Salvini je u predizbornoj kampanji govorio da će zatvoriti granice migrantima i upozorio da će, kad dođe na vlast, učiniti sve da spriječi iskrcavanja migranata u Italiji, posebno kada to čine nevladine organizacije koje patroliraju svojim brodovima kod Libije.

Vezani članci

Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...
Francuska policija ubila Cherifa Chekatta, napadač... Francuska policija sinoć je u Strasbourgu ubila 29-godišnjeg Cherifa Chekatta, koji je prije tri dana u napadu u ovom francuskom gradu ubio tri osobe....
FETO namjeravao kupiti britanski list ”The Indepen... Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) pokušala je kupiti jedan od najistaknutijih britanskih medija ”The Independent”, razaznaje se iz poruka up...
May “preživjela” glasanje, ostaje prem... Britanska premijerka Theresa May je "preživjela" glasanje o nepovjerenju te će i dalje ostati na čelu Vlade kao i na čelu stranke, javlja Anadolu Agen...