MINHEN Stoltenberg o BiH: Spremni smo prihvatiti godišnji nacionalni program

72

Drugog dana Minhenske sigurnosne konferencije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, prisustvovao je panelu u kojem su učestvovali njemačka kancelarka Angela Merkel, egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi i rumunski predsjednik Klaus Johannis, a moderator je bio predsjedavajući konferencije Wolfgang Ischinger, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a u ekskluzivnoj izjavi za N1 je kazao:

“Usvajanje godišnjeg nacionalnog programa je na vlastima u BiH. Mi smo spremni prihvatiti ANP”, kazao je Stoltenberg.

Iz Vijeća ministara BiH navode da su visoke zvanice pozvale učesnike na saradnju u svim oblastima sigurnosti i ekonomije i na više globalnog multilateralnog partnerstva.

Zvizdić se na marginama konferencije kratko susreo sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom NATO-a i informisao ga o aktuelnoj situaciju u vezi sa usvajanjem prvog godišnjeg nacionalnog programa.

Učesnicima konferencije o sigurnosti, danas se obratio i Mikea Pence, potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Poslijepodne, predsjedavajući Vijeća ministara BiH će prisustvovati panelu “Sigurnost u Jugoistočnoj Evropi – Dva koraka naprijed, jedan nazad”. Panelisti će biti predsjednici Srbije i Kosova, a moderator evropski komesar za politiku susjedstva Johannes Hahn.

Minhenska sigurnosna konferencija se završava sutra završnim obraćanjem predsjedavajućeg Ischingera, navode iz Vijeća ministara BiH.