Ministar privrede KS Haris Bašić na službenom sastanku pod neslužbenom zastavom

118

Početkom septembra ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić (NiP), potpisao je ugovore sa 29 poljoprivrednih proizvođača sa područja KS koji su ispunili uvjete tri javna poziva.

U razgovoru sa poljoprivrednicima, ministar Bašić istakao je da je intencija Ministarstva doprinos razvoju savremenih trendova u poljoprivredi i podrška projektima koji idu u tom smjeru te da se daje šansa inovacijama u poljoprivredi, edukaciji proizvođača i promociji poljoprivrednih proizvoda.

Međutim, porazna je činjenica da ministar Bašić nije znao elementarnu stvar pa na službenom sastanku izložio zastavu Federacije Bosne i Hercegovine koja je odlukom Ustavnog suda BiH iz januara 2007. godine stavljena van snage.

Zastava Federacije kompromisni je dizajn između bošnjačkih i hrvatskih simbola. Zelena i crvena pruga simboliziraju dva naroda, kao i dva štitića u grbu. Plavo polje grba s deset bijelih šestokrakih zvijezda predstavlja federaciju sastavljenu od deset kantona. Bijelo polje zastave trostruko je šire od crvenog i zelenog, tako da je zapravo kvadratno. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 31. marta 2006 donio odluku da se ova zastava mora promjeniti u roku od šest mjeseci te je objavio rješenje koje je stupilo na snagu 15. juna 2007 godine objavljivanjem u “Službenom glasniku BiH 45/07”.

Međutim, kada je u pitanju službeni sastanak koji je ministar Bašić imao sa poljoprivrednim proizvođačima, uočljivo je da su nemar ili neznanje, nešto čime bi se Vlada Kantona Sarajevo trebala pozabaviti kada za resorne ministre postavlja stručnjake koji su većinu svog života proveli izvan Bosne Hercegovine.

Često ističemo i kritikujemo neustavnu zastavu Herceg-Bosne, ali nažalost ponekad i naši funkcioneri doprinose nepoštivanju zvaničnih simbola, odluka Ustavnog suda a time ujedno i države Bosne i Hercegovine.

(Index.ba)