Ministarstvo finansija BiH: U Budžet BiH nisu uplaćena sredstva za zbrinjavanje migranata

20

Vijeće ministara BiH i jučer je kao i mnogo puta ranije usvojilo Informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u našoj zemlji. No, adekvatnih rješenja nema.

Operativni štab za pitanje migracija BiH će, kako je zaključeno, za narednu sjednicu Vijeća ministara pripremiti zaključke i odgovarajuće odluke kako bi buduće aktivnosti bile usmjerene na daljnje jačanje granice prema Srbiji i Crnoj Gori, uz povećanje broja policajaca, daljnje zaprečavanje nelegalnih prijelaza i pojačane akcije nadležnih organa u vezi sa suzbijanjem krijumčarenja migrantima.

Migranti iz parkova i sa ulica u Unsko-sanskom kantonu privremeno bi trebali biti prebačeni u šatorsko naselje u Agrokomercu do rješavanja njihovog trajnog smještaja, uz međunarodnu pomoć u osiguranju hrane i zdravstvene zaštite – saopćili su iz Vijeća ministara BiH.

O kakvoj pomoći je riječ skoro niko ne zna, jer iz Monistarstva finansija i trezora BiH za Patriju su kazali da „nisu uplaćena sredstva čija je namjena u vezi s rješevanjem pitanja migranstke krize, niti je Ministarstvo finansija i trezora BiH obavješteno o mogućnosti bilo kakve uplate u tu svrhu“.

Sve aktivnosti u vezi s problem migranata vodi Ministarstvo bezbjednosti BiH i nismo dobili obavještenja iz tog ministarstva u vezi s uplatama koje navodite – kazali su za NAP iz Ministarstva finansija BiH odgovarajući na pitanje kojim nevladinim organizacijama i na koji način je nedavno podijeljeno 1,5 miliona eura.

Evropska komisija je najavila izdvajanje šest miliona eura iz alokacije za državni program IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu za finansiranje pomoći našoj zemlji u pogledu migracija.

Prema Informaciji o stanju u oblasti migracija u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH u periodu od 1. januara do 5. jula ove godine, Službi za poslove sa strancima prijavljen je 8.081 nezakoniti migrant, a njih 7.424 iskazalo je namjeru za podnošenje azila, dok je 686 osoba podnijelo zahtjev za azil. Granična policija je u periodu od 28. juna do 5. jula ove godine evidentirala 723 nezakonita migranta.

Vezani članci

VIDEO Godišnjice: Prije 23 godine u Parizu potpis... Dejtonski mirovni sporazum je potpisan 14. decembra u Jelisejskoj palači u Parizu, gdje su učestvovale velike svjetske sile i predstavnici tri strane ...
Zna li iko u ovoj državi kako je majkama djece sa ... Mom sinu su četiri godine i četiri mjeseca, nema postavljenu dijagnozu. Redovno je prolazio kontrole pedijatara od rođenja (na svima je plakao cijelo ...
Hadžibajrić: Godina pred nama bit će godina veliki... Općina Stari Grad Sarajevo uspješno završava još jednu poslovnu godinu na kraju koje je općinski načelnik ove lokalne zajednice, Ibrahim Hadžibajrić, ...
Upozorenje zbog intenzivnijih sniježnih padavina i... S obzirom da se očekuju intenzivnije sniježne padavine i jači udari vjetra, rad zimskih službi podiže se na veći stepen pripravnosti. Također, policij...