Nakon što nisu došli na sjednicu Vijeća ministara: Ministri iz HDZ-a stigli na sjednicu Vlade FBiH

176

Ministri iz HDZ-a stigli su na sjednicu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno iz Ureda za informiranje Vlade FBiH u 12.00 sati bit će održana pres-konferencija na kojoj će biti prezentirane najznačajnije odluke sa sjednice.

Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću sa 158. sjednice Federalne vlade dostavit će saopćenje za javnost.

Vlada Federacije BiH će, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, razmatrati Prednacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a jedna od novina odnosi se na smanjenje sa 70 posto na 30 posto sredstava ostvarenih prodajom stanova koje su općine obavezne doznačavati kantonalnim fondovima za izgradnju stanova za članove obitelji šehida i poginulih branitelja, ratne vojne invalide, demobilisane branioce i prognane osobe.

Na dnevnom redu je i Prijedlog uredbe o provođenju postupka digitalizacije zbirki isprava registra poslovnih subjekata, koja utvrđuje jedinstvenu proceduru za provođenje postupka digitalizacije ovih zbirki u registarskim sudovima u Federaciji BiH.

Vlada će se izjasniti o o utvrđivanju liste korisnika i raspodjele dijela prihoda ostvarenih na osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, s ciljem finansiranja 19 programa i projekata iz oblasti promoviranja tehničke kulture.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, na dnevnom redu je i prijedlog o odobravanju sredstava za uplatu doprinosa i omogućavanje penzionisanja zaposlenika osam privrednih društava.

Pred članovima Federalne vlade je inicijativa da kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta IX transverzala – poddionica III (Rondo – Ulica Safeta Zajke, zajedno sa vezom IX transverzale s LOT-om 2C Sarajevske obilaznice).

Bit će razmatrana i informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u Aluminiju d.d. Mostar.

Podsjetimo, jučer nije održana sjednica Vijeća ministara jer HDZ-ovi ministri nisu došli na sjednicu, a što je shvaćeno kao blokada u radu vlasti, i odgovor na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.