Ministrica Knajsl: Političari moraju biti pragmatični i razgovorom rješavati probleme

61
Foto: Index.ba

Austrijska ministrica vanjskih poslova Karin Knajsl (Kneissl) poručila je da vjeruje da domaći političari mogu pronaći rješenje za izmjene Izbornog zakona, te ih je pozvala da ubrzaju reforme i budu pragmatični. Mišljenja je da se problemi u BiH rješavaju dogovorom između političara.

Knajsl je istakla da je za našu državu veže višedecenijsko iskustvo i brojna lična prijateljstva.

– Uvijek sam u svojim predavanjima govorila o jugoistoku Evrope i isticala da nije istina da u Evropi nije bilo rata od 1945. godine. Imali smo mi i ratove iz 90-ih godina prošlog stoljeća – rekla je novinarima.

Ministrica je, govoreći o politici Austrije prema BiH kazala da ona ima svoj kontinuitet.

Foto: Index.ba

– Za nas je BiH suverena, jedinstvena, međunarodno priznata država. I moram vam reći da me niko od bh. političara nije pitao o ovome tokom susreta koje smo imali. Vi novinari ste jedini koji su pomenuli ovu temu.

U brojnim susretima koje je imala sa bh. zvaničnicima razgovarala je o obavezama BiH na evropskom putu. Komentirajući usvajanje Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, Knajsl je naglasila da BiH ne smije tu priliku propustiti.

Tokom dana razgovarala je i sa reisu-l-ulemom Husein ef. Kavazovićem, kardinalom Vinkom Puljićem, te mitropolitom Hrizostomom, prenosi NAP.