Mladunče medvjedice pronađeno kod Tarčina zbrinuto u Pionirskoj

91

“Pionirska dolina”, nakon Nine, Sonje, Pioline od danas ima i svoju Aidu, bebu, medvjedicu staru svega dva mjeseca, saopćeno je iz preduzeća Park. 

Mladunče mrkog medvjeda, rođeni krajem ove zime, novi je stanovnik zoološkog vrta, jer je ostala bez majke, a mlada i nejaka u potrazi za hranom iz šuma u okolini Tarčina, spas je prvobitno našla u dvorištu jednog mještanina sela Gunjani.
Dobri domaćini hranio je mlijekom i medom, a mladunče Aida, kako ju je nazvao i nakon njegovog insistiranja da ide ponovo u šumu, svaki put se uporno vraćalo.
Human, a i svjestan da mladunče medvjeda nakon što se odvoji od majke u prirodi neće samo preživjeti, da ne zna samo jesti, ni zaštiti se, obratio se za pomoć.
Da bi “Pionirska dolina” mogla biti njen novi dom i jedina sigurnost da preživi bila je ideja novinarke portala “Klix”, koja je u saradnji sa uposlenicima ” Pionirske doline” odmah uspostavila kontakt dobronamjernika Zahira Bećara i krenulo se u administrativno rješavanje mladunčetovog novog doma.

Rukovodstvo “Parka” odmah je donijelo pozitivnu odluku, napravilo poseban boks za medin transport od Tarčina do Pionirske doline, ali na putovanje se čekalo par dana, jer ipak je Zahiru trebalo malo vremena sa se rastane od svoje nove ljubimice.
Danas u Aidinoj pratnji nije imao snage doći u”Pionirsku dolinu”, a kaže da iako jako tužan jer je Aida mezimica koju odmah zavoliš, ipak je radostan pošto je uradio najispravniju stvar- pomogao svojoj Aidi da dobije novu šansu da raste i živi.

Cijeli tim veterinara i hranilaca “Pionirske doline” spreman i željan da pomogne bebi Aidi da izraste u zdravu i lijepu medvjedicu spreman za taj vrlo zahtjevan zadatak joj je danas poželio najsrdačniju dobrodošlicu, a najsretniji će ipak biti ako u prvim danima ljeta, nakon mjeseca karantina, medvjedica Aida počne samostalno jesti, a obavljene veterinarske pretrage budu dobre.

Meče Aida će imati i vlastitu sobu- nastambu i dvorište, a prve komšije će joj biti njeni već odrasli rođaci medvjedi Sonja i Sejo, kazali su iz KJKP Park.