Mogherini stigla na sastanak NATO-a, govorila o BiH i šta se očekuje od političkih lidera

35

Drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na dnevnom redu je rasprava o Zapadnom Balkanu. Rasprava će se u većem dijelu fokusirati na dvije zemlje, Bosnu i Hercegovinu zbog najavljenog poziva da se dostavi Nacionalni godišnji program koji znači i praktičnu aktivaciju MAP-a te Makedoniju koja je u posjlednje vrijeme napravila značajan napredak prema članstvu u NATO-u.

Sastanku se na poziv generalnog sekretara NATO-a pridružila visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini koja je pozdravila dobru saradnju sa NATO-om.

“Danas ćemo razgovarati o našoj saradnji sa Zapadnim Balkanom. Želim vrlo jasno kazati da postoji jasna perspektiva za saradnju sa regionom Zapadnog Balkana. Također želim kazati da je region ključan za saradnju u sigurnosnom sektoru pogotovo kada je u pitanju borba protiv terorizma i organizovanog kriminala. Vrijedno je napomenuti da je i naša generalna saradnja sa partnerima na Zapadnom Balkanu veoma dobra. Nakon našeg nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova i ministara odbrane Evropske unije ovdje ću informisati ministre o pregovorima koje vode Beograd i Priština, dio naše rasprave će se odnositi i na pregovore o imenu Makedonije koje vode Skoplje i Atina. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina želimo zadržati fokus na reformama i posebno na ekonomskim reformama. Izuzetno je važno da se reformski procesi zadrže na vrhu liste prioriteta u toj zemlji nakon održavanja izbora u Bosni i Herecgovini”, kazala je Federica Mogherini uoči početka sastanka u Briselu.

Evropska šefica diplomatije je najavila da će na sutrašnjem sastanku ministara vanjskih poslova OSCE-a imati bilateralne, ali i multilateralne sastanke sa šefovima diplomatija Rusije i Ukrajine kako bi pokušali doći do rješenja problema koji su nedavno iskrsli u Azovskom moru.

Mogherini je ispred Evropske unije pozdravila jučerašnje saopštenje ministara vanjskih poslova NATO-a kada je u pitanju INF dogovor kojim je Rusija optužena za nepridržavanje ovog dogovora te podržane SAD u odluci da se povuku iz ovog sporazuma, objavila je N1.