Mostar obilježava 14. godišnjicu obnove Starog mosta

88

Evropska godina kulturne baštine i 14. godišnjica završetka obnove Starog mosta, kao i upis Mostara na listu zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a biće obilježeni u večernjim satima na platou ispod Starog mosta, javlja BHT.

Centralnu svečanost upotpunit će koncert Simfonijskog orkestra Mostar i Mladena Vojičića Tife, te umjetničke radionice.

Dnevni program će realizirati mladi Mostarci. Radionica “Nasljeđe – prostor slobode“ koncipirana je da dozvoljava svakom pojedincu da izrazi shvatanje, doživljaj i osjećaj o kulturnoj baštini. Predviđena su tri paralelna programa: likovni, književni i zanatski.

Rekonstrukcija Starog mosta u Mostaru, sagrađenog davne 1566. godine, koji je nakon rušenja tokom rata 1993. godine potpuno obnovljen 23. jula 2004., bila je zahtjevan ne samo građevinski projekt, nego i projekt obnove u ratu porušenih veza među ljudima između obala rijeke Neretve.

Trajala je punih pet godina, a svečana ceremonija potpisivanja upriličena je u julu 1999. kojoj je prisustvovao i direktor UNESCO-a Federico Mayor koji je tom prilikom naglasio kako je početak obnove Starog mosta velik pothvat za koji je izdvojeno 15,5 miliona američkih dolara.