Mostarci obilježili Dan oslobođenja grada od fašizma

183

U okviru “Dana antifašizma u Mostaru”, mostarsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) nizom događaja je obilježilo 14. februar, Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Na više lokacija u gradu, delegacije UABNOR-a Grada Mostara, SDP-a, DF-a, te nevladinih organizacija i udruženja, položili su vijence i odali počast poginulima.

“Ovaj dan i svi ovi dani su zapravo nastojanje da se mladim ljudima otvore oči, da im se kaže šta to mi sve baštinimo, a mnogo veći gradovi bi bili ponosni kada bi imali ono što Mostar ima u svojoj istoriji”, rekao je za portal StarMo predsjednik UABNOR-a Mostar, Sead Đulić.

Član tog Udruženja, Amer Zagorčić je poručio kako 14. februar predstavlja “najveći praznik Grada Mostara”, te podsjeća kako je u oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu “ugrađeno” oko 2350 života građana grada koji je tad imao 19 hiljada stanovnika.

“Poređenja radi, ako to prenesemo na ovaj rat, to bi značilo da je u ovom ratu poginulo oko 15 hiljada ljudi, tolike su razmjere bile i tolika je cijena plaćena za taj 14-ti februar. Niko nema pravo taj 14. februar dovoditi u pitanje”, kazao je Zagorčić.

Inače, u povodu 14. februara, koji je ujedno i Dan Univerziteta “Džemal Bijedić”, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održana je prigodna Svečana akademija.

Iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona još ranije je najavljeno da za Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago u 13,30 sati posjećuju Partizansko spomen-groblje, gdje će odati počast poginulima u borbi za oslobođenje Mostara od fašizma.UABNOR-ova manifestacija “Dani antifašizma u Mostaru” nastavlja se večeras u Centru za kulturu, s početkom u 19 sati, promocijom knjige “Tito i mi – jučer, danas, sutra”.

Među ostalim, za subotu je najavljena i svečana akademija i dodjela februarskih priznanja u Narodnom pozorištu Mostar, dok će se istog dana na Partizanskom spomen-groblju okupiti antifašisti iz država bivše Jugoslavije.

Vezani članci

30. JUNI 1993. Dan kada je deblokiran Mostar, Huj... Na današnji dan, prije 25 godina deblokiran je Mostar. 30. juni 1993. godine bio je presudan za opstanak Bošnjaka u gradu na Neretvi. Tog je dana, na ...
Mostar: Uposlenici aerodroma u štrajku upozorenja Sindikat Međunarodnog aerodroma Mostar danas je od 09.00 do 11.00 sati organizovao dvosatni štrajk upozorenja, jer uprava aerodroma nije ispunila dogo...
Elvedin Nezirović: Ovako, dakle, izgleda jutro u k... Junsko jutro je u Mostaru. U Feićevoj, plače dijete; prosjakinja ga umiruje na nekom meni nerazumljivom jeziku. U zraku trepti omara. Lica ljudi u pro...
Dan šehida u Mostaru: Važna historijska lekcija ko... Predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života Mostara te članovi porodica i preživjeli suborci danas su na mostarskim Šehitlucima odali počast ...