Mostarci obilježili Dan oslobođenja grada od fašizma

105

U okviru “Dana antifašizma u Mostaru”, mostarsko Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) nizom događaja je obilježilo 14. februar, Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.

Na više lokacija u gradu, delegacije UABNOR-a Grada Mostara, SDP-a, DF-a, te nevladinih organizacija i udruženja, položili su vijence i odali počast poginulima.

“Ovaj dan i svi ovi dani su zapravo nastojanje da se mladim ljudima otvore oči, da im se kaže šta to mi sve baštinimo, a mnogo veći gradovi bi bili ponosni kada bi imali ono što Mostar ima u svojoj istoriji”, rekao je za portal StarMo predsjednik UABNOR-a Mostar, Sead Đulić.

Član tog Udruženja, Amer Zagorčić je poručio kako 14. februar predstavlja “najveći praznik Grada Mostara”, te podsjeća kako je u oslobođenje Mostara u Drugom svjetskom ratu “ugrađeno” oko 2350 života građana grada koji je tad imao 19 hiljada stanovnika.

“Poređenja radi, ako to prenesemo na ovaj rat, to bi značilo da je u ovom ratu poginulo oko 15 hiljada ljudi, tolike su razmjere bile i tolika je cijena plaćena za taj 14-ti februar. Niko nema pravo taj 14. februar dovoditi u pitanje”, kazao je Zagorčić.

Inače, u povodu 14. februara, koji je ujedno i Dan Univerziteta “Džemal Bijedić”, u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka održana je prigodna Svečana akademija.

Iz Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona još ranije je najavljeno da za Dan oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, Aljoša Čampara i predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago u 13,30 sati posjećuju Partizansko spomen-groblje, gdje će odati počast poginulima u borbi za oslobođenje Mostara od fašizma.UABNOR-ova manifestacija “Dani antifašizma u Mostaru” nastavlja se večeras u Centru za kulturu, s početkom u 19 sati, promocijom knjige “Tito i mi – jučer, danas, sutra”.

Među ostalim, za subotu je najavljena i svečana akademija i dodjela februarskih priznanja u Narodnom pozorištu Mostar, dok će se istog dana na Partizanskom spomen-groblju okupiti antifašisti iz država bivše Jugoslavije.

Vezani članci

Mostar: U Fejićevoj ulici pronađen mrtav muškarac,... Beživotno tijelo muškarca srednjih godina pronađeno je jutros na ulici u Mostaru, potvrđeno je za Faktor. Tijelo su pronašli prolaznici u Fejićevoj u...
PREĐI BRIGO NA DRUGOGA Nemaju penziju, ne mogu ni ... Problem Hotela "Ero" u Mostaru počeo je 2001. godine kada je slučaj završio na sudu sa zatvorskim kaznama, dok su računi bili blokirani godinama. Poče...
Radnici Hotela Ero čekaju Novalića ispred zgrade V... Radnici Hotela Ero ispred zgrade Federalne Vlade u Mostaru protestuju čekajući premijera Federacije Fadila Novalića. Radnici su se okupili kako bi od...
Mostar: Hitna sjednica Federalne vlade Danas će u Mostaru biti održana hitna sjednica Vlade Federacije BiH, a o konačnom dnevnom redu javnost će biti upoznata na pres konferenciji koja će b...