Musk šalje novu raketu na Mars: Dokazat ćemo da je naseljavanje moguće

218

Elon Musk, osnivač kompanije SpaceX, izjavio je u nedjelju da planira poslati svoju novu raketu na Mars u prvoj polovini 2019. godine.

Musk je u razgovoru na festivalu South by Southwest (SXSW) najavio da će SpaceX do sljedeće godine moći poslati svoju raketu na kraća putovanja do Marsa, iako se našalio da je možda krivo procijenio vremenski rok.

U septembru 2017. godine Musk je najavio da će poslati raketu s teretom na Mars do 2022. godine, piše index.hr.

Krajnji cilj SpaceX je naseliti ljude na Mars, objavio je Musk.

“Gradimo prvu letjelicu za Mars, ili međuplanetarnu letjelicu, i mislim da ćemo ju moći poslati na kraća putovanja odnosno letove do prve polovine sljedeće godine. Iako su ponekad moje vremenske procjene malo… znate već”, rekao je Musk uz smijeh na festivalu u nedjelju.

Novi sistem raketa kompanije SpaceX trebao bi biti sposoban za međuplanetarna putovanja, piše CNBC.

Let ovim raketama će koštati manje od rakete Falcon 1, za čiji let je Musk naveo cijenu između pet i šest miliona dolara. Musk je izjavio da se nada kako će nakon uspješnog lansiranja i drugi povjerovati da je putovanje na Mars moguće te slijediti njegov primjer.

“Ono što bi najviše pomoglo bi bila opšta podrška, ohrabrenje i dobra volja. Mislim da će naša raketa dokazati i drugim firmama i državama što mogu učiniti. Oni sigurno ne misle da je to moguće, ali ako mi uspijemo, više će se potruditi”, rekao je Musk i opisao svoju ideju naseljavanja Marsa.

“Mars će u početku trebati energetsku stanicu, osnovne životne potrepštine za ljude, a kada infrastruktura bude gotova, započet će prava eksplozija poduzetničkih prilika, jer Marsu će trebati sve, od željeza do pizze”, rekao je Musk.

Vezani članci

Erdogan: EU ne prihvata Tursku jer je muslimanska ... Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Europska unija ne prihvata Tursku jer je muslimanska zemlja, javlja Anadolu Agency (AA...
Sud u Austriji poništio odluku vlade o zatvaranju ... Sud u Austriji poništio je odluku desničarske vlade donesenu prošle godine, koja se odnosi na zatvaranje šest džamija pri Arapskoj vjerskoj zajednici,...
Istanbulska policija otkrila nove frapantne detalj... U izvještaju za 2018. godinu Policijska direkcija u Istanbulu otkrila je niz frapantnih detalja u vezi s brutalnim ubistvom novinara Jamala Khashoggij...
Osmorica Albanaca u Njemačkoj optuženi za krijumča... Protiv osmorice Albanaca u Njemačkoj podignuta je optužnica za krijumčarenje 1,8 tona kokaina, javlja Anadolu Agency (AA). Optužnicu je pripremilo tu...