Muslimani u Njemačkoj sve više zabrinuti

70

Otvorena vrata u vremenima nesigurnosti. “Dan otvorenih džamija”u Njemačkoj se organizira 23. put. Pod motom “Ljudi stvaraju domovinu/e” oko hiljadu džamija poziva građane da sami stvore svoju sliku o džamijama u svom susjedstvu. No ove godine je “Dan otvorenih džamija” zasjenjen zabrinutošću muslimanskih vjernika.

“Muslimani u Njemačkoj su nesigurni i uplašeni nakon neprekidnih neprijateljstava i napada na njihova mjesta bogosluženja”, kaže generalni tajnik Centralnog vijeća muslimana, Abdassamad El Yazidi za Deutsche Welle. Zvaničnih podataka za 2019. godinu još nema. Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo da je 2018. godine u cijeloj zemlji registrirano 813 napada na muslimane i džamije.

Antimuslimanske parole na džamiji

Džamija Al-Nour u Hamburg-Hornu se nalazi u sred stambene četvrti na istoku grada. Riječ je o jednoj neobičnoj islamskoj vjerskoj kući, jednoj od ljepših u Njemačkoj. Do 2002. godine je zgrada bila evangelička Kapernaum crkva. Sada se ovdje mole muslimani, nakon što je zgrada detaljno redizajnirana. Početkom septembra prošle godine nepoznati počinitelji su napisali na džamiji nacionalističke i antimuslimanske parole.

Ovaj čin, kako kaže predsjednik Islamskog centra Al-Nour, Daniel Abdin, nikada nije razjašnjen. Policija koja je, kako kaže, udaljena od džamije nekoliko koraka, je bila na licu mjesta, napravila fotografije, ispitala susjede. Abdin kaže da su grafiti ispisani na džamiji kratko nakon nereda u Chemnitzu koji su izazvali zabrinutost u cijeloj zemlji.
Al-Nour džamija u Hamburgu koja je ranije bila crkva

Strah i bijes

“Napadi na džamije i muslimane su dosegli do sada neviđeni intenzitet”, kaže 56-godišnji Abdin za DW. On kaže da je to slučaj i sa džamijama njegovog centra, “iako Hamburg slovi kao glavni grad međureligijskog dijaloga”. Reakcije muslimana? “Mnogi su uplašeni, zabrinuti. Neki bijesni. Oni kažu: Mi smo građani ove zemlje. Religijska sloboda je definirana Ustavom. Nas napadaju samo zato jer smo muslimani i prakticiramo vjeru.”

Abdin je također rukovoditelj neprofitne organizacije “Integrationspunkt Hamburg”. On organizira intergacijske i prevencijske projekte protiv radikalizma, antisemitizma i rasizma usmjerenog protiv muslimana. Abdin je također dobro umrežen. Nakon napada na džamiju posjetili su ga susjedi i predstvanici drugih religija izražavajući tako solidarnost. No dio njegove svakodnevice je i ovo: “Stalno dobijam prijeteće mailove u kojima piše: Danas će kod vas biti krvoproliće. Naravno da su Služba za zaštitu ustavnog poretka i policija informirani. Ja ih obavještavam o tome”, kaže on.

Sigurnosni koncept

Za zaštitu vjerskih institucija u Njemačkoj su zadužene savezne zemlje. Nakon krvoprolića u džamijama na Novom Zelandu, u kojima je život izgubilo više od 50 ljudi, ispred velikog broja džamija su za vrijeme molitve petkom policajci.

No kompletnog nadzora nema ni u jednoj džamiji. U Bremenu je Gradsko vijeće prije nekoliko dana usvojilo sigurnosni koncept za džamije. Ali i ovdje je prije svega riječ o preventivnom radu u obrazovnim institucijama kojim bi se trebalo razbiti predrasude o islamu. I Abdin kaže da skoro da nema dana u kojem neki školski razred ili druge grupe ne posjećuju džamiju Al-Nour. Tu se uklapa i “Dan otvorenih džamija” oko kojeg se zajednica jako angažira.

Generalni tajnik El Yazidi potvrđuje zahtjev Centralnog vijeća upućen politici i sigurnosnim službama da zaštite mjesta bogosluženja muslimana. Šokantno je, kaže on, da napadi na muslimane na sred ulice i oskrnavljivanje njihovih džamija spadaju u tužnu realnost Njemačke u godini 2019. i da jedva izazivaju negodovanje.