Na današnji dan

44

321. – Rimski car Konstantin II, proglasio je nedelju za dan odmora i vjerskog obreda.

1583. – Ruski car Ivan Grozni ubio je, u nastupu gnjeva, sina. Ovaj autokrata sproveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima…

1608. – Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao je kanadski grad Kvebek.

1775. – General Džordž Vašington, kasnije izabran za prvog predsjednika SAD (1789), zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849. – Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Đuzepea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1863. – Vojska Unije u američkom građanskom ratu u odlučnoj bitci kod Gettysburga porazila vojsku Konfederacije pod generalom Leejem. Isti dan se generalu Grantu predala južnjačka tvrđava Vicksburg na Mississipiju, čime je Konfederacija presječena napola.

1881. – Pod pritiskom Velike Britanije, Turska je potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i delove Epira.

1940. – Britanci su onesposobili veliki dio francuske flote stacionirane u Oranu u sjevernoj Africi da ne bi došle u posjed Njemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći dio uništen, a poginulo je preko 1.000 francuskih mornara.

1944. – Sovjetske trupe su u Drugom svijetskom ratu oslobodile glavni grad Bjelorusije Minsk i zarobile 100.000 njemačkih vojnika, što Bjelorusija slavi kao Dan neovisnosti.

1962. – Alžir je stekao nezavisnost poslije 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1987. – Ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Klaus Barbi (Barbie), lokalni šef Gestapoa, nazvan „kasapin iz Liona“, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

2001. – Na prvom pojavljivanju pre Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević izjavio je da ne priznaje taj sud i odbio da se izjasni o optužnici koja ga tereti za progon, deportaciju i ubijanje kosovskih Albanaca 1999.

1988. – Iran Air let 655: američka krstarica USS Vincennes oborila iranski putnički avion, nakon što je pogrešno identifikovan kao lovac, poginulo 290 ljudi.

1972. – Indija i Pakistan su potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).