Na francuskoj rivijeri kupanje je dozvoljeno, ali sunčanje nije

16
Plaže na francuskoj rivijeri otvorile su se prvi put nakon početka popuštanja karantine koja je počela polovinom marta zbog epidemije koronavirusa.
Kupači su u Nici požurili u more, a drugi su šetali po Engleskoj promenadi, mnogi sa zaštitnim maskama na licu, piše Reuters.

Ljudi koji žive u zelenim zonama Francuske, dijelovima zemlje u kojima se infekcija koronavirusa nije jako proširila, mogli su na plažu nakon što je vlada počela u ponedjeljak olakšavati restrikcije.

Lokalni dužnosnici ponovo su otvorili određene plaže na sjeveru Francuske i na Sredozemlju, ali po novim pravilima. Dopuštene su aktivnosti poput plivanja, ribolova ili surfanja, uz poštivanje fizičke udaljenosti, ali sunčanje i dug ostanak na plaži je zabranjen.

“Malo mi to ide na živce. Jutros smo plivali, uživali u moru koje nismo vidjeli gotovo dva mjeseca. Ali sada se ne možemo sunčati. Zapravo smo poluslobodni”, rekao je lokalni kupač.

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner posjetio je plažu Veules-Les- Roses u Normandiji kako bi provjerio stanje.

“Virus je još tu. Moramo s njim naučiti živjeti. Svi smo odgovorni u borbi protiv COVIDA-19”, rekao je.

Upozorio je da se ne smije ostajati satima na plaži. Ublažavanje mjera u Francuskoj koje su trajale osam sedmica i bile su jedne od najstrožih u Evropi, počelo je 11. maja.

Tokom karantine, plaže i šumski parkovi bili su zatvoreni. Parkovi su sada otvoreni, ali plaže se otvaraju od slučaja do slučaja, ukoliko gradonačelnici to zatraže.