Sa Kosova protjerani Turci povezani sa državnim udarom

145

Policija Kosova potvrdila je danas da je u toku akcija hapšenja turskih državljana koji su pripadnici organizacije turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena. U Prištini i Đakovici uhapšeno je pet osoba.

Bajram Krasnići iz policije Kosova potvrdio je za medije da je u toku široka policijska akcija i da će poslije njenog završetka javnost biti upoznata sa detaljima.

Prema navodima medija, uhapšeni su Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Djihen Ozkan, i Hasan Unakan, koji već godinama rukovode koledžom Mehmet Akif na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da je ukinulo dozvole o boravku turskim državljanima, radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, koji su u četvrtak ujutro uhapšeni zbog “nacionalnih bezbednosnih okolnosti”, javlja RSE.

Uhapšeni direktori Mehmet Akif škole protjerani su sa Kosova. Među uhapšenima i deportovanima je i šesta osoba, ljekar Osman Karakaja, koji nije uopšte bio radnik ovih škola.

Ankara pritišće neke balkanske zemlje da zatvore privatne škole koje finansira mreža Gulena koji danas živi u egzilu u  Sjedinjenim Državama i odbacuje optužbe Turske da je on organizirao neuspio državni udar. Kosovo je objavilo da ne planira zatvoriti Gulenove škole.

Gulenov je pokret u svom najuspješnijem razdoblju imao svoje škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Ankara je taj pokret proglasila terorističkom organizacijom prije dvije godine i pritisnula svoje saveznike da zatvore Gulenove škole.  Danas je turski CNN objavio da je privedeno 70 aktivnih vojnih oficira zbog navodnih veza s Gulenom.

(Index.ba)

Vezani članci

KOLUMNA Ambasador Turske u BiH Haldun Koç: U ime... Piše: Haldun Koç, ambasador Republike Turske u BiH Ambasador Republike Turske u Sarajevu Nj.E. Haldun Koç napisao je članak u kojem se osvrće na 15. ...
Neuspjeli puč u Turskoj: Doživotni zatvor za 72 os... Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog njihovog učešća u sukobima na mostu u Istanbulu, u kojima su ubijene 34 osobe tokom pokušaja...
Turska: Priveden kontraverzni vođa kriminalne grup... Tursko državno tužilaštvo u Istanbulu vosi opsežnu istragu protiv kriminalne organizacije kontroverznog Adnana Oktara, koji je poznat i kao Harun Yahy...
Vučić: I jedan metar na Kosovu bio bi dobitak, dan... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi za Srbiju bio dobitak da dobije "jedan metar na Kosovu" gdje, kako je kazao, "danas nemamo ništa"...