Sa Kosova protjerani Turci povezani sa državnim udarom

162

Policija Kosova potvrdila je danas da je u toku akcija hapšenja turskih državljana koji su pripadnici organizacije turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena. U Prištini i Đakovici uhapšeno je pet osoba.

Bajram Krasnići iz policije Kosova potvrdio je za medije da je u toku široka policijska akcija i da će poslije njenog završetka javnost biti upoznata sa detaljima.

Prema navodima medija, uhapšeni su Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Djihen Ozkan, i Hasan Unakan, koji već godinama rukovode koledžom Mehmet Akif na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da je ukinulo dozvole o boravku turskim državljanima, radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, koji su u četvrtak ujutro uhapšeni zbog “nacionalnih bezbednosnih okolnosti”, javlja RSE.

Uhapšeni direktori Mehmet Akif škole protjerani su sa Kosova. Među uhapšenima i deportovanima je i šesta osoba, ljekar Osman Karakaja, koji nije uopšte bio radnik ovih škola.

Ankara pritišće neke balkanske zemlje da zatvore privatne škole koje finansira mreža Gulena koji danas živi u egzilu u  Sjedinjenim Državama i odbacuje optužbe Turske da je on organizirao neuspio državni udar. Kosovo je objavilo da ne planira zatvoriti Gulenove škole.

Gulenov je pokret u svom najuspješnijem razdoblju imao svoje škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Ankara je taj pokret proglasila terorističkom organizacijom prije dvije godine i pritisnula svoje saveznike da zatvore Gulenove škole.  Danas je turski CNN objavio da je privedeno 70 aktivnih vojnih oficira zbog navodnih veza s Gulenom.

(Index.ba)

Vezani članci

Politički analitičar Dušan Janjić: U ovom momentu ... Srbi i Albanci su u takvom stanju da bi oni dijelove teritorije pod korekcijom prihvatili zarad važnjih stvari, ali u ovom momentu od razgraničenja na...
Petritsch za podjelu Kosova: Potpisati i deklaraci... Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra ...
“Srbi sa sjevera Kosova već pakuju kofere zb... Vladika Teodosije i njegova raško-prizrenska eparhija je tokom svih ovih procesa za rješavanje kosovskog pitanja, unutrašnjeg dijaloga, javnih rasprav...
Kosovska policija uhapsila plaćene ubice, povezani... Policija Kosova sinoć je uhapsila tri osobe zbog osnova sumnje da su plaćene ubice i da imaju veze sa Bezbjednosno informativnom agencijom (BIA) Srbij...