Sa Kosova protjerani Turci povezani sa državnim udarom

152

Policija Kosova potvrdila je danas da je u toku akcija hapšenja turskih državljana koji su pripadnici organizacije turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena. U Prištini i Đakovici uhapšeno je pet osoba.

Bajram Krasnići iz policije Kosova potvrdio je za medije da je u toku široka policijska akcija i da će poslije njenog završetka javnost biti upoznata sa detaljima.

Prema navodima medija, uhapšeni su Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Djihen Ozkan, i Hasan Unakan, koji već godinama rukovode koledžom Mehmet Akif na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da je ukinulo dozvole o boravku turskim državljanima, radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, koji su u četvrtak ujutro uhapšeni zbog “nacionalnih bezbednosnih okolnosti”, javlja RSE.

Uhapšeni direktori Mehmet Akif škole protjerani su sa Kosova. Među uhapšenima i deportovanima je i šesta osoba, ljekar Osman Karakaja, koji nije uopšte bio radnik ovih škola.

Ankara pritišće neke balkanske zemlje da zatvore privatne škole koje finansira mreža Gulena koji danas živi u egzilu u  Sjedinjenim Državama i odbacuje optužbe Turske da je on organizirao neuspio državni udar. Kosovo je objavilo da ne planira zatvoriti Gulenove škole.

Gulenov je pokret u svom najuspješnijem razdoblju imao svoje škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Ankara je taj pokret proglasila terorističkom organizacijom prije dvije godine i pritisnula svoje saveznike da zatvore Gulenove škole.  Danas je turski CNN objavio da je privedeno 70 aktivnih vojnih oficira zbog navodnih veza s Gulenom.

(Index.ba)

Vezani članci

Politički analitičar Dušan Janjić: U ovom momentu ... Srbi i Albanci su u takvom stanju da bi oni dijelove teritorije pod korekcijom prihvatili zarad važnjih stvari, ali u ovom momentu od razgraničenja na...
Bivši guverner CBBiH Kemal Kozarić: Vjerujem u sna... Bivši guverner Centralne banke BiH i doskorašnji dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Kemal Kozarić kazao je u razgovoru za Anadolu Agen...
Petritsch za podjelu Kosova: Potpisati i deklaraci... Austrijski diplomata Wolfgang Petritsch, nekadašnji Specijalni izaslanik EU za Kosovo i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH, smatra ...
“Srbi sa sjevera Kosova već pakuju kofere zb... Vladika Teodosije i njegova raško-prizrenska eparhija je tokom svih ovih procesa za rješavanje kosovskog pitanja, unutrašnjeg dijaloga, javnih rasprav...