Sa Kosova protjerani Turci povezani sa državnim udarom

127

Policija Kosova potvrdila je danas da je u toku akcija hapšenja turskih državljana koji su pripadnici organizacije turskog vjerskog vođe Fetulaha Gulena. U Prištini i Đakovici uhapšeno je pet osoba.

Bajram Krasnići iz policije Kosova potvrdio je za medije da je u toku široka policijska akcija i da će poslije njenog završetka javnost biti upoznata sa detaljima.

Prema navodima medija, uhapšeni su Mustafa Erden, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Djihen Ozkan, i Hasan Unakan, koji već godinama rukovode koledžom Mehmet Akif na Kosovu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da je ukinulo dozvole o boravku turskim državljanima, radnicima Mehmet Akif škola na Kosovu, koji su u četvrtak ujutro uhapšeni zbog “nacionalnih bezbednosnih okolnosti”, javlja RSE.

Uhapšeni direktori Mehmet Akif škole protjerani su sa Kosova. Među uhapšenima i deportovanima je i šesta osoba, ljekar Osman Karakaja, koji nije uopšte bio radnik ovih škola.

Ankara pritišće neke balkanske zemlje da zatvore privatne škole koje finansira mreža Gulena koji danas živi u egzilu u  Sjedinjenim Državama i odbacuje optužbe Turske da je on organizirao neuspio državni udar. Kosovo je objavilo da ne planira zatvoriti Gulenove škole.

Gulenov je pokret u svom najuspješnijem razdoblju imao svoje škole u 160 zemalja, od Afganistana do SAD-a. Ankara je taj pokret proglasila terorističkom organizacijom prije dvije godine i pritisnula svoje saveznike da zatvore Gulenove škole.  Danas je turski CNN objavio da je privedeno 70 aktivnih vojnih oficira zbog navodnih veza s Gulenom.

(Index.ba)

Vezani članci

Dogovoren novi režim izvoza iz BiH u Tursku Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, postigao je dogovor sa ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekcijem da se...
Turska: Vlada traži sedmo produženje vanrednog sta... Vlada turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana traži produženje vanrednog stanja koje je proglašeno poslije neuspjelog puča 2016. godine. Vlada je...
Vučić: Još nemam rješenje za Kosovo, ali znam da n... Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da još nema prijedlog rješenja za Kosovo, da nije siguran da će poštovati da to rješenje ponudi do kraja ...
Turska: Napadi protiv sirijskog režima primjerena ... Pozdravljamo operaciju koja je glasnik savjesti čovječanstva u odnosu na napad u Dumi, za koji postoji vrlo snažna sumnja da iza njega stoji Assadov r...