Na površini Mjeseca otkrivena zaleđena voda

11
Ilustracija

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenose svjetski mediji.

Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerovatno drevnog porijekla.

Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec Chandrayaan-1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009. godine.

Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Distribucija naslaga leda je nejednaka. Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rijeđi s većom rasprostranjenošću, prenosi Hina.

Indijska je misija koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identificirala tri specifičnosti leda na površini Mjeseca.

M3 nije samo zabilježio refleksiju leda, već je izravno izmjerio način na koji molekule leda absorbiraju infracrvenu svjetlost.

To znači da se mogu zabilježiti razlike između agregatnih stanja.

Temperature na Mjesecu danju mogu doseći 100 stepeni Celzijusa, zbog čega na Mjesecu uvjeti za površinski led nisu povoljni.

Međutim, nagib Mjesečeve ose iznosi 1.54 stepeni pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti.

Naučnici procijenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni Celzijusa, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga.

Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca.

Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda.

Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla biti dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

Površinski je led pronađen i na drugim tijelima Sunčevog sistema, na sjevernom polu Merkura i na patuljastom planetu Ceres, navodi BBC.

Vezani članci

Trump je Erdoganu rekao da rade na pitanju izručen... Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je izjavio da je Ankara SAD-u poslala listu sa 84 člana terorističke organizacije FETO, uključujući i njenog l...
Brisel: Policija suzavcima rastjeruje demonstrante... Belgijska policija je koristila suzavac kako bi rastjerala radikalne desničarske demonstrante okupljene u blizini zgrade institucija Evropske unije u ...
Nana ima 71 godinu i redovna na stadionu: Ići ću n... Brojne su predrasude kada je riječ o odnosu žena prema fudbalu, no vremenom ih je sve više koje ruše stereotipe. Jedna od njih je definitivno i 71-god...
Pariz: Tokom protesta “žutih prsluka“ policija pri... Pariška policija objavila je da je tokom današnjih protesta “žutih prsluka“ u glavnom gradu Francuske privedeno 85 ljudi. Na subotnjim petim protestim...