Nadležni u BiH zabrinuti: U Grčkoj se nalazi 70.000 migranata koji se kreću prema EU

49

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas nakon sjednice Operativnog štaba koji se bavi migrantima u BiH, da je analizirana ukupna situacija u vezi ilegalnih migracija.

“Uglavnom se fokusiramo na tri stvari: kako što bolje i efikasnije da zaštitimo našu granicu u jugoistočnom dijelu, na prostoru gdje nam migranti ulaze, da onima koji su ušli obezbijedimo odgovarajući humani tretman i kako da na najbolji mogući način upravljamo bezbjedonosnom situacijom kako bismo spriječili izvršenje raznih krivičnih djela koji migranti čine na štetu domaćeg stanovništva”, naveo je Mektić.

Kako je kazao, najčešće se radi o krađama, provalama, pa čak i napadima na druge osobe.

“Da budem iskren, zabrinjavaju nas informacije koje imamo, a tiču se ove migrantske krize, a to je da se u Grčkoj nalazi oko 70.000 migranata koji su u pokretu, koji imaju želju i namjeru da se kreću prema Evropskoj uniji”, naveo je ministar sigurnsoti.

Iznio je podatak da dnevno 300 migranta pređe iz Turske u Grčku.

“To je ozbiljna cifra migranata koji imaju namjeru da preko Zapadnog Balkana dođu u EU. Za pretpostaviti je da ćemo mi tu imati ozbiljnih problema. Kada je u pitanju Evropska unija, neka definitivna rješenja kako bi se rješila migrantska kriza ne postoji. BiH će pored ovih ostalih država istočne Evrope biti žrtva ovog problema”, naveo je Mektić.