Nakon 26 godina: Siva vučica novi stanovnik Pionirske doline

153

Pionirska dolina ima novu životinju, autohtonu, onu čiji lik je svojevrsni simbol olimpijskog grada Sarajeva i čije se oglašavanje više od 20 godina nije čulo ovim rekreativno-zabavnim centrom. Vučica, stara svega 18 mjeseci, novi je stanovnik zoološkog vrta u Pionirskoj dolini.

Siva, razdragana vučica svoju nastambu već smatra domom, navikla se i na prisustvo drugih životinja, ali i ljudi koji o njoj brinu, kao i na posjetioce koji su ovih dana, u periodu njene adaptacije, bili u Pionirskoj dolini.

S obzirom na to da ju je kao mladunče pronašao jedan naš sugrađanin, zamolio je da joj dom upravo bude naš jedini zoološki vrt. Pošto njegova “ljubimica” u šumi sada ne bi preživjela, a siguran da će upravo u Pionirskoj dolini imati i pravilnu ishranu, sigurnu nastambu, kao i potrebnu medicinsku njegu udomio je vučicu u sarajevski zoološki vrt.

Prema njegovim riječima siva mezimica bit će vrlo brzo omiljena životinja i najmlađih posjetilaca Pionirske doline, a djeca će i mnogo naučiti o krasnim životinjama koje žive u našim šumama.

Mlada vučica, na čijem smještaju i svim potrebnim pripremama se radilo u proteklom periodu, prema riječima veterinarskog tima koji se brine o njoj vrlo dobro je prihvatila svoju novu životnu sredinu, vrlo je vesela i radoznala i svakog svog gosta pozdravi gracioznom i pomalo hvalisavom šetnjom po svojoj nastambi.

Tako, s obzirom na brojne posjetioce-goste i njenu “pozdravnu šetnju” gotovo cijeli dan je u otvorenom dijelu svoje nastambe i samo zbog obroka ulazi u drvene i kamene prostore-jazbine svog novog doma. Time ustvari pokazuje i da je već prihvatila novo okruženje i da uživa u njemu. U posjetu joj dolazi i njen pronalazač, ali i njegov pas s kojim je još kao mladunče naučila da dijeli porcije hrane i kolibu.

Novim stanovnikom sarajevski zoološki vrt, bez obzira što njegov rad finansijski pomažu samo jedna do dvije institucije, nastavlja kontinuirano obogaćivanje svojih sadržaja, a osim što se radi o autohtonoj životinjskoj vrsti s naših područja, ovogodišnji april ostat će vrlo značajan u budućnosti, jer popularna sarajevska Pionirska dolina nakon tačno 26 godina opet ima vuka. Time će vučica osim djeci, biti interesantna i njihovim roditeljima koji ovu prekrasnu životinju nisu mogli vidjeti u našem zoološkom vrtu tokom svog odrastanje.

Svi koji žele upoznati novog stanovnika Pionirske doline mogu to učiniti što prije, a svaki dan u aprilu, ova zelena oaza u centru grada, otvorena je za posjetioce od 8 do 19 sati, saopćeno je iz KJKP “Park” Sarajevo.

Vezani članci

Uginuo posljednji mužjak sjevernog bijelog nosorog... Posljednji mužjak sjevernog bijelog nosoroga na svijetu, Sudan, uginuo je nakon 45 godina života, objavljeno je na društvenim mrežama rezervata gdje j...
VIDEO U Osijeku panika: Grad je pun mrtvih golubov... Vlasnici pasa i mačaka u Osijeku već nekoliko dana strahuju za svoje ljubimce jer su se društvenim mrežama proširile informacije o otrovu koji je bače...
Posljednji bijeli nosorog Sudan teško bolestan, vr... Posljednji primjerak muškog sjevernog bijelog nosoroga smrtno je bolestan, što ovu podvrstu dovodi na rub izumiranja. Nosorog Sudan (45) živi u konze...
Pitoma zvijer: Usvojeni grizli od 300 kg voli da s... Ruski par Svetlana i Yuriy Panteleenko iz Moskve usvojili su ga kada u dobi od tri mjeseca, nakon što je izgubio majku a lovci ga pronašli samog u šum...