Nakon današnjih razgovora napravljen iskorak: Mostar bliže izborima

189

Grad Mostar imat će šest izbornih jedinica, a gradsku listu činit će od 13 do 17 vijećnika, najizvjesniji je rezultat dogovora stranaka o izborima u Mostaru, a detalji će se dogovoriti na sljedećem sastanku koji se očekuje već idućeg četvrtka.

”Danas smo postigli visoku razinu konsenzusa. Razgovarali smo o šest izbornih jedinica, gradskoj listi koja bi imala od 13 do 17 vijećnika te rasporedu vijećnika kroz šest izbornih jedinica u skladu s Izbornim zakonom. Sve političke stranke će napraviti analizu ovog prijedloga”, rekao je Kljako medijima nakon sastanka istaknuvši kako će stranke načiniti, nakon analiza, pismeni izvještaj o danas dogovorenom i iznijeti nove prijedloge, prenosi Bljesak.info.

”Smatramo da je napravljen veliki iskorak jer smo po prvi put razgovarali o konkretnim stvarima i napravili konkretne iskorake u pogledu dogovora”, rekao je Kljako.

Kaže kako postoji još par otvorenih pitanja.

”Pitanje središnje gradske zone smo dotakli. Na prošlom sastanku je SBB predložio model Brčko Distrikta a danas smo dobili još neke prijedloge koji se trebaju izanalizirati. Kolege iz SDA su htjeli razgovarati o još nekim otvorenim pitanjima – pitanjima nadležnosti i pitanju dogradonačelnika međutim svi smo postigli dogovor da ta pitanja ostavimo za sljedeći sastanak gdje ćemo pokušati postići kompletan dogovor”, rekao je Kljako.

Čelnik mostarskog HDZ-a BiH, Damir Džeba, rekao je kako je napravljen iskorak i kako se isključivo raspravljalo o provedbi presude Ustavnog suda.

”To je nešto što HNS i HDZ BiH zagovaraju već jedno vrijeme. Sve što provodi odluku US je nama prihvatljivo. Danas smo približili stavove da je to put oprema šest izbornih jedinica te da rješavamo, što je presuda Ustavnog suda i rekla, a to su prava birača iz središnje zone. Načine i modele ostavili smo do sljedećeg sastanka”, rekao je Džeba dodavši kako ono što su danas zaključili ”put prema konsenzusu i da smo bliže dogovoru”.

”Ja se nadam konačnom dogovoru ako ne opteretimo dogovor s nekim drugim temama. Provedba presude je dobar temelj za postizanje dogovora”, rekao je i dodao kako su stranke od Središnjeg izbornog povjerenstva dobile točan broj birača u Mostaru.

Sljedeći sastanak bit će u četvrtak, a domaćin će mu biti HDZ 1990.

Vezani članci

SVE KANDIDATSKE LISTE Evo za koga možete glasati ... Centralna izborna komisija završila je ovjeru kandidatskih listi za sve nivoe zakonodavne vlasti, za oktobarske Opće izbore. Građani će 7. oktobra im...
” Izbora neće biti! Ispuniću, to sam na grob... Mirno okupljanje građana „Pravda za Davida“ održano je 112. dan zaredom na trgu Krajine u Banja Luci. Porodica i građani i dalje traže istinu i detalj...
Mostar: U slijetanju automobila sa ceste poginula ... Jedna osoba poginula je prilikom slijetanja automobila Ford na području Ruišta, potvrđeno je za Bljesak.info u MUP-u HNŽ. Potvrđeno je da se radi o ml...
Danas žrijebanje: Utvrđivanje redoslijeda političk... Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas u Centru za edukaciju u Sarajevu organizira žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subj...