Nakon današnjih razgovora napravljen iskorak: Mostar bliže izborima

132

Grad Mostar imat će šest izbornih jedinica, a gradsku listu činit će od 13 do 17 vijećnika, najizvjesniji je rezultat dogovora stranaka o izborima u Mostaru, a detalji će se dogovoriti na sljedećem sastanku koji se očekuje već idućeg četvrtka.

”Danas smo postigli visoku razinu konsenzusa. Razgovarali smo o šest izbornih jedinica, gradskoj listi koja bi imala od 13 do 17 vijećnika te rasporedu vijećnika kroz šest izbornih jedinica u skladu s Izbornim zakonom. Sve političke stranke će napraviti analizu ovog prijedloga”, rekao je Kljako medijima nakon sastanka istaknuvši kako će stranke načiniti, nakon analiza, pismeni izvještaj o danas dogovorenom i iznijeti nove prijedloge, prenosi Bljesak.info.

”Smatramo da je napravljen veliki iskorak jer smo po prvi put razgovarali o konkretnim stvarima i napravili konkretne iskorake u pogledu dogovora”, rekao je Kljako.

Kaže kako postoji još par otvorenih pitanja.

”Pitanje središnje gradske zone smo dotakli. Na prošlom sastanku je SBB predložio model Brčko Distrikta a danas smo dobili još neke prijedloge koji se trebaju izanalizirati. Kolege iz SDA su htjeli razgovarati o još nekim otvorenim pitanjima – pitanjima nadležnosti i pitanju dogradonačelnika međutim svi smo postigli dogovor da ta pitanja ostavimo za sljedeći sastanak gdje ćemo pokušati postići kompletan dogovor”, rekao je Kljako.

Čelnik mostarskog HDZ-a BiH, Damir Džeba, rekao je kako je napravljen iskorak i kako se isključivo raspravljalo o provedbi presude Ustavnog suda.

”To je nešto što HNS i HDZ BiH zagovaraju već jedno vrijeme. Sve što provodi odluku US je nama prihvatljivo. Danas smo približili stavove da je to put oprema šest izbornih jedinica te da rješavamo, što je presuda Ustavnog suda i rekla, a to su prava birača iz središnje zone. Načine i modele ostavili smo do sljedećeg sastanka”, rekao je Džeba dodavši kako ono što su danas zaključili ”put prema konsenzusu i da smo bliže dogovoru”.

”Ja se nadam konačnom dogovoru ako ne opteretimo dogovor s nekim drugim temama. Provedba presude je dobar temelj za postizanje dogovora”, rekao je i dodao kako su stranke od Središnjeg izbornog povjerenstva dobile točan broj birača u Mostaru.

Sljedeći sastanak bit će u četvrtak, a domaćin će mu biti HDZ 1990.

Vezani članci

Banda maloljetnica pretukla djevojčicu u Mostaru: ... Nedugo nakon što je početkom mjeseca pretučena jedna 13-godišnja djevojčica, Mostarom je počelo kružiti pismo koje je napisala grupa neimenovanih rodi...
Građanski savez: Pregovori o Mostaru osuđeni su na... Građanski savez (GS) Mostar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se navodi kako su pregovori o izmjenama Izbornog zakona i Statuta Mostara koje v...
U susret nedjelji 7. oktobra: Opet će svi za svoje... Piše: Dino PROHIĆ Defetistički izraz iz naslova je u pravilu povezan sa predizbornim argumentima glasačke mase. Iz sveg straha da ih neko ne prevari,...
Mostar: Federalna vlada ponovo hitno zasjeda U zgradi federalnih institucija u Mostaru danas će se održati hitna sjednica Vlade Federacije BiH. Početak sjednice zakazan je za 9 sati, a u 12 sati...