NAKON SKANDALA NA PALAMA Brigadir Čorbo: General Knežević obmanjuje javnost, ovo su opasne stvari!

781

Prije nepunih mjesec dana, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podigao je tenzije tražeći od od komande Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju “više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS“.

Probni balon nakon što su uslijedile mlake reakcije, danas je pušten, ne dodikovski verbalno, već konkretnim potezom. Nisu to tek puke političke provokacije, kakvim smo svakodnevno zasuti.

Radi se o oružanim snagama, o ljudima koji nose oružje i naredbama koje su oni izdali!

Na ulazu u kasarnu Oružanih snaga BiH „Miloš Obilić“ na Palama jutros su na tabli koja nosi osvanula obilježja ugašene Vojske Republike Srpske. Postavljanje ove table naredio je general Gojko Knežević. On je za RTRS objasnio razloge postavljanje ovakve table na kasarnu Oružanih snaga BiH.

“Upoznat sam i s tim da je prilikom izvođenja radova sa tog zida pala ploča sa nazivom kasarne i naložio sam da ista takva bude postavljena. Neprimjeren je bilo koji drugi način obilježavanja nego onako kako je kasarna bila obilježavana i prije nego se dogodilo. Računam da će to biti završeno u narednih 15-ak dana” – ističe general Knežević.

Bivši komandant Brigade taktičke podrške u čijem je sastavu upravo Bataljon veze na Palama, brigadir u penziji Amir Čorbo za Index.ba je prokomentirao ovaj jutrošnji skandalozni potez i naredbu generala Kneževića.

-General Knežević je iznio niz neistina, kako po pitanju označavanja pripadnika tako i objekata OS BiH. Ovo su opasne stvari! Pripadnici Bataljona veze Brigade taktičke podrške i Komande logistike OS BiH, koji su razmješteni na lokaciji kasarna „Miloš Obilić“ Pale, ne pripadaju niti jednom pješadijskom (nacionalnom) puku, već drugim pukovima, borbene odnosno servisne podrške, koji su multinacionalni i planirani Zakonom o odbrani i službi, ali nisu nikada zaživjeli, iz generalu Kneževiću poznatih razloga, pojašnjava Čorbo.

Navodi, da upravo stoga, priča o grbu Nemanjića ili bilo kakve provokacije od strane onih koji traže uklanjanje tih oznaka ne stoji.

-Treba jasno reći da pukovi postoje samo iz razloga postojanja OS BiH i njihov su administrativni, potcrtavam administrativni, a ne operativni dio i bilo kakvo svojatanje od strane entiteta ili pojedinaca je bespredmetno komentarisati.

Znači, puk je državni, a ne entitetski element jednog od sigurnosnih sistema u BiH. Označavanje vojnih objekata, također je jasno propisano zakonom i podzakonskim aktima kao što je Pravilo službe OS BiH. U tim propisima tabla sadrži grb BiH, natpis OS BiH i naslijeđeno ime lokacije. Vojska Federacije BiH i Vojska RS su prestale postojati usvajanjem Zakona o odbrani BiH, kao i svi entitetski prefiksi koji su se vezivali za oružane snage entiteta. Sa infrastrukturnim stanjem lokacije i sredstava, general Knežević je također upoznat dok je bio zamjenik komandanta Komande podrške OS BiH u prošlom mandatu i kao bivši pripadnik Vojske RS.

Vojska RS je ovu lokaciju proglasila neperspektivnom u vrijeme entitetskih vojski, ali je kasnije vraćena kao perspektivna u OS BiH, iz razloga ravnomjerne zastupljenosti lokacija na terotoriji oba entiteta. Znači, trebalo bi govoriti istinu o razlozima stanja lokacije uz punu genezu problema.

U Brigadi taktičke podrške niko ne nosi pukovska obilježja jer ne pripadaju nijednom puku. Zašto general Knežević ne nosi Obilića? Naravno da ne nosi, jer Zakon to ne dozvoljava, kao što ne dozvoljava ni vojniku u bilo kojoj kasarni te brigade. Nakon ovoga što se danas dogodilo, pitanje je šta će se još događati, da li  u OS BiH trenutno imamo ljude dorasle funkcijama na koje su imenovani, kako to da nisu u proteklom periodu mogli sagledati stanje na terenu? I na koncu, zašto ovih problema nije bilo za vrijeme mog mandata?, zaključuje Čorbo.

(Index.ba)